Zdravé dary v podobě bouřky, pampelišky a kuklíku. Jak s nimi naložit?

4. březen 2019

S příchodem jara se dá v přírodě najít spoustu darů. Konečně můžeme posílit imunitu čerstvými bylinkami. Znáte rozrazil rezekvítek? Možná budete tuhle bylinu s drobnými modrými kvítky znát spíš pod názvem bouřka. Lístky už vykukují a dají se konzumovat čerstvé, třeba v salátu. Ideální čas je teď také pro sběr kořenu pampelišky.

Vyrýpněte na zahradě kořen i s narašenými lístky a udělejte si odvar. Kořen i s lístky nejdřív omyjte, nakrájejte a potom ponořte do čisté studené vody. Po chvíli v této vodě povařte a popíjejte. Odvar má nahořklou chuť. Podporuje játra, žlučník a celkově pročistí organismus. V poslední době se podle bylinkářky Radky Svatošové zkoumají i jeho protirakovinné účinky.

Ideální čas pro sběr kořenů kuklíku

Kuklík městský je hojná bylinka, která se dá najít všude, i v městském prostředí. Roste pod keři, spíše na stinných místech. „Teď už začínají rašit nové lístky, později tuto bylinu ozdobí žluté květy. Ale to už nebude mít takovou sílu v kořenech. Proto je teď ten nejlepší čas pro sběr kořenů,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

Bylinky pro zdraví i jako skvělé hnojivo na kytky

Černý bez

Bylinkáři v květnu finišují se sběrem kopřivy, vlaštovičníku, břízy nebo smetanky lékařské. A další byliny na ně čekají. Například hloh, jitrocel, řebříček, přeslička a černý bez. Čaj z usušených květů černého bezu je výborný proti nachlazení. To je všeobecně známé.

Kuklík je bylina vhodná na detoxikaci, pomůže pročistit tělo od škodlivin. Dezinfikuje ústní dutinu, léčí afty a zánětlivé rány. Pomůže žvýkání čerstvého kořenu nebo si vyrobte tinkturu, podobně jako u pampelišky. Kořen kuklíku se používal už v dávných dobách a pěstoval se v klášterních zahradách. Voní totiž po hřebíčku, proto se používal místo tohoto drahého koření.

Kuklíkový nápoj lásky

Podpořte svou radost z příchodu jara speciálním kuklíkovým vínem. V dubnu je hřebíčkové aroma nejsilnější. Vykopejte mladé kořeny, nakrájejte je a vložte na dvě až tři hodiny do bílého vína. Kdo má rád výraznější chuť, nechá louhovat kořeny ve víně i dva až  tři dny. Tento nápoj dodává mužům sílu, proto se mu říká nápoj lásky.

Z kuklíku se dá připravit také tinktura. Je to jednoduché. Potřebujete vodku, slivovici nebo jinou pálenku, stačí čtyřicetiprocentní. Kořeny kuklíku omyjte, nakrájejte na kousky a nechte několik týdnů macerovat v chladu a temnu. Potom přeceďte. Na jeden čtvrtlitr tinktury přidejte lžičku medu.

Spustit audio

Související