Zdeněk Pohlreich: Vařit pro záchranáře byla tvrdá dřina

2. září 2020

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich řídí v Praze tři vlastní podniky, které se musely během koronavirové nákazy uzavřít. V jejich kuchyních se ale vařit nepřestalo, ba naopak, denně se v nich navařily stovky porcí pro české záchranáře.

Autorem nápadu vařit lidem v první linii, kteří neměli v hektické a obtížné době čas řešit své stravování, je přímo Zdeněk Pohlreich. Pro projekt byl dokonce vytvořen transparentní účet, kam mohl kdokoli přispět. „Věděl jsem, že za svoje peníze to dělat nemůžu, a tak jsem doufal, že to nějak dopadne. Moje filozofie ale byla celkem jednoduchá – dokud budou peníze, budeme vařit,“ říká šéfkuchař, jehož tým se nejvíce potýkal s logistikou.

„Začínalo to nevinně a pak se z toho vyvinul hrozný fofr, na konci jsme denně dělali asi 1700 jídel,“ upřesňuje. „Vařit pro záchranáře byla výzva, jak by se dnes řeklo. Ale byla to především tvrdá rachota.“

Alternativní kariéra v médiích

V rámci svého televizního pořadu vzdělával českou veřejnost v gastronomii, upozorňoval na kuchařské přešlapy a provozovatelům i kuchařům radil, jak podniky vylepšit. „To, že jsem změnil českou gastronomii, slýchám relativně často. Asi jsem to nebyl jenom já, ale myslím, že se mi povedlo přispět k tomu, že lidé přemýšlí o jídle jinak a mají jiné nároky,“ říká Zdeněk Pohlreich.

Upozorňuje také na to, že otázka úspěchu je velmi individuální. „Pro mě uspět znamená to, že se udržím v byznyse, ve kterém dělám, a že k nám lidé rádi chodí. Úspěch je i to, co se mi povedlo za deset let v mediální sféře, protože to je moje alternativní kariéra, o které jsem si myslel, že nikdy neprožiju. Začal jsem ve svých padesáti a většinou v tomhle věku už chlapi v Čechách nezačínají nové životní dráhy,“ myslí si.

Nejenom během natáčení narazil na několik mýtů, které se o gastronomii tvrdí. „Lidé si v zásadě myslí, že gastronomie je poslání, ne byznys, tak to ale samozřejmě není. Druhým mýtem pak je, že majitelé restaurací vydělávají mraky peněz,“ tvrdí.

Americký baseball i hamburgery

Na přelomu 70. a 80. let byl Zdeněk Pohlreich členem reprezentačního baseballového týmu. „Se svým nejmladším si ještě zaházím a snad mu i dokáži říct, co by měl dělat trochu jinak. Na hřiště ale už nepatřím,“ říká kuchař, který se byl na svůj oblíbený sport několikrát podívat v Americe. „Jestli chce někdo pochopit americkou mentalitu, měl by zajít na baseball,“ dodává.

V Americe si ale dokáže kromě sportu vychutnat i jídlo, například oblíbený hamburger. „Hamburger je skvělá věc. Koneckonců i u nás má každá druhá restaurace, která se otevírá, burger v nabídce. Myslím si ale, že nám chybí americké maso, aby to bylo úplně super,“ říká.

Která jídla by si zasloužila návrat na výsluní a chystá Zdeněk Pohlreich další televizní projekt? Uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio