Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu zůstává ve funkci krajského radního pro zdravotnictví

26. leden 2021 08:15

Přednostní očkování manželky proti koronaviru krajskému radnímu pro zdravotnictví Zdeňku Finkovi z Hradeckého demokratického klubu politický vaz nezlomilo. Část opozice ho na zasedání zastupitelstva sice desítky minut „grilovala“ a chtěla navrhnout jeho odvolání. Nakonec se o tom ale ani nehlasovalo.

Čtěte také

„K očkování mojí manželky jsem se veřejně omluvil, chtěl bych se omluvit ještě i vám všem, protože jsem součástí tohoto kolektivu. A tím pádem to nevrhá na celé zastupitelstvo úplně dobré světlo, i když je to jen moje vina. Děkuji," Zdeněk Fink se zastupitelům omluvil hned dvakrát a opakovaně řekl, že udělal chybu - přesvědčit opozici vlastně ani nezkusil.

Ministryni pro místní rozvoj a krajskou zastupitelku za hnutí ANO Kláru Dostálovou to trochu překvapilo.
„Překvapilo mne, že se nechtěl obhájit před zastupitelstvem. To jeho vystupování dnes v rámci zastupitelstva bylo takové trošku nešťastné. Ale ať si sáhne do svědomí on sám."

Ve všech nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje pokračuje očkování zdravotnických záchranářů a zdravotníků proti covid-19

To, že Zdeněk Fink sám odstoupí, případně že zasáhne vedení kraje a odvolá ho, očekával například bývalý hejtman a současný opoziční zastupitel Jiří Štěpán z ČSSD.
„V ostatních krajích přijalo vedení nějakou odpovědnost, také náměstkyně ministra zdravotnictví byla odvolána nebo ředitel českokrumlovské nemocnice sám rezignoval. V Královéhradeckém kraji je ta praxe očividně jiná."

Čtěte také

Starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD odvolání Zdeňka Finka nežádal s tím, že chyba se může stát a ostatně že i on sám je dělá, ale vyzval Piráty, kteří se proti podobným praktikám obvykle ostře vymezují, aby se ke svému koaličnímu kolegovi vyjádřili.

Pirátský náměstek hejtmana Pavel Bulíček řekl, že přednostní očkování manželky v pořádku nebylo, ale že celou věc se Zdeňkem Finkem probrali a teď už to považují za uzavřené.
„Já už to beru tak, že máme určitě důležitější věci k řešení, jako je vývoj pandemie a očkování. Opravdu se teď musíme soustředit na to, abychom ochránili obyvatelstvo."

Čtěte také

K dění kolem Zdeňka Finka se nakonec vyjádřil i hejtman Martin Červíček z ODS.
„Proběhla tady k tomu diskuse a já bych chtěl zdůraznit, že radní Fink udělal chybu, veřejně se omluvil, já jsem s ním o tom několikrát diskutoval. A možná i onu veřejnou omluvu vzali zastupitelé v potaz a proto nepadl návrh na jeho odvolání."

Sám Zdeněk Fink se na mikrofon Českého rozhlasu už vyjádřit nechtěl s tím, že ho celá věc mrzí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související