Zázračná dieta neexistuje. „Člověk to musí řešit komplexně,“ říká lékařka

13. leden 2017
Koktejl

Euforická předsevzetí, která si dáváme do nového roku, berou ve většině případů za své už po prvních dnech nebo týdnech. Týká se to zejména lidí, kteří bojují s nadváhou.

Dělená strava, krabičková dieta nebo dieta podle krevních skupin. Kdo alespoň párkrát za život nevyzkoušel tu správnou, zaručenou dietu, po které cítíme úbytek už za pár dnů?

„Slovo dieta nemám vůbec ráda, značí obrovské omezení. Některé sice fungují, ale je to pouze na krátkou, omezenou dobu. Myslím si, že na to, aby člověk dlouhodobě zhubnul, netrápil se, a nebyl tam jojo efekt, měl by udělat mnoho věcí najednou, řešit to komplexně,“ říká MUDr. Jana Všetičková z Liberce.

Chce to klid a 10 000 kroků denně!

K dobrému startu je vhodné vyčištění organismu, úprava lymfatického systému, například pomocí lymfodrenáží.

„Důležité je, abychom si uměli udělat správnou porci jídla, a to bez počítání kalorií a vážení potravin,“ upozorňuje lékařka a pokračuje: „Důležitý je pohyb, což ovšem neznamená, že strávíme desítky hodin v posilovně. Stačí docela obyčejná rychlá chůze, nejlépe deset až dvanáct tisíc kroků, aby člověk zhubnul.“

Neméně důležitým faktorem při hubnutí je stres, který jak známo vede k ukládání tuků. Tak hodně zdaru a klidný nový rok 2017!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio