Zazpívala si tam s Margitou i Plachetkou. Pražačka Kůstková má Pardubice pod kůží

23. květen 2019

Operní hvězda tohle město zbožňuje. Pokaždé v něm ráda vystupuje. Když studovala klasický zpěv, líbila se jí rodinná atmosféra konzervatoře. Právě tahle škola letos slaví 40. narozeniny.

Za ty roky z ní vzešlo přes tisíc absolventů včetně Kristýny Kůstkové. „Pěvecké oddělení bylo neuvěřitelně inspirativní. Prošel jím třeba i Petr Nekoranec. On mě vlastně přesvědčil, abych na konzervatoř šla, protože jinak jsem z Prahy. Teď studuju na HAMU.“

Až do roku 2012 byla Kristýna členkou a sólistkou Dětské opery Praha. „Je to něco mezi dětským sborem a operním studiem. Dětská opera se spojovala s divadelní zkušeností. Vystupovali jsme v Národním divadle. Nastudovali jsme dětské operky, ale i Mozarta.“ Později Kristýna vystoupila na festivalu Pardubické hudební jaro společně se Štefanem Margitou a taky zpívala po boku Adama Plachetky.

Dům hudby mohl být Domem zdraví

Sídlo Konzervatoře Pardubice bylo až do roku 1990 v Havlíčkově ulici. „Po revoluci vznikla komise a přemýšlelo se o využití tehdejšího sídla OV KSČ. Budova tak začala sloužit uměleckým účelem. Nejdřív se řešilo i zdravotnictví anebo hotel,“ připomíná současný ředitel Dalibor Hlava. Teď stavbu čeká další proměna.

Vznik konzervatoře byl podle něj logickým vyústěním dění v minulém století. „Před sto lety vznikalo umělecké školství v Pardubicích. Po padesáti letech vznikl Východočeský státní komorní orchestr, tedy dnešní Komorní filharmonie Pardubice. Střední školství chybělo a o jeho vznik se zasloužilo několik nadšenců.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související