Zavařený meloun podle receptu z roku 1886

Nejprve v klášterních, později i v městských kuchyních se už v 19. století objevují recepty s melouny. Šlo o delikatesu, která se nepodávala čerstvá, ale zavářela se. Jak na to, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:

Rozkroj v půli dorostlý sice, ale ne docela zralý, meloun, vyndej z něho všechnu dřeň, pak meloun oloupej, rozkrájej ho na stejné podlouhlé kousky, vlož je do čistého rendlíku, nalej na ně vody smíšené se šťávou z jednoho citronu, postav to na oheň a nech to jen jednou převládnout. Na libru melounu nech libru cukru /45 dkg/ se žejdlíkem vody vařit, až se trochu táhne, načež meloun opatrně vyndej a vlož ho do cukru, ve kterém ho nech jednou povařit, pak to odstav od ohně, přikrej to papírem a nech to tak přes noc stát.

Druhého dne cukr sceď, nech ho trochu silněji svařit, pak dej meloun zase do něho, nech to jen jednou povařit a opět to nech přikryté přes noc stát. Tak to opakuj ještě třetího dne.

Čtvrtého dne cukr slej, nech jej hodně hustě svařit, pak dej opět meloun do něho a nech to ještě jednou povařit, načež to odstav od ohně, a když to docela vychladne, dej to do nějaké široké nádoby, náležitě ji obvaz a ulož. Poněvadž meloun rád porušení bere, tedy to po nějakém čase prohlédni, a kdyby se to chtělo kazit, tedy to musíš zčerstva opět převařit.