Zátka: Jak těstoviny z jižních Čech dobyly srdce hospodyněk v celém mocnářství

Zatímco s výrobou sodovky udělal jihočeský rod Zátků díru do světa, první továrna na těstoviny, nudle a makarony ve střední Evropě to ve svých začátcích lehké neměla. Hospodyňky totiž byly odjakživa zvyklé vyrábět si těstoviny samy. Naštěstí to majitelé firmy nevzdali.

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková

Těstoviny se značkou Zátka jsou produktem jihočeského podnikatelského rodu se šíří záběru přímo renesanční. Jeho kořeny můžeme najít jižně od Českých Budějovic už koncem 17. století.

Na začátku století 19. se Zátkovi přestěhovali do Českých Budějovic. Hynek Zátka zde založil obchod se solí, zemědělskými plodinami, tuhou a sádrou. Zakoupil několik usedlostí ve vesnici Libníč a vytvořil rodinný velkostatek. U Boršova nad Vltavou postavil první strojní mlýn na jihu Čech.

Na úspěchu Hynkova podnikání se podílel i jeho bratr Jakub, který se živil obchodováním se dřevem a stavbou říčních lodí. Díky vlastnímu říčnímu rejdařství přestal být rodinný obchod závislý na cizích dopravcích. Zátkovi mohli své produkty dopravovat pružně a podle potřeby. Jejich říční síť dosahovala na jih podél toku Dunaje a na sever až do Hamburku.

Chléb, sušenky... a sodovka

Hynek Zátka měl s manželkou Terezií devět dětí. Nejstaršímu Ferdinandovi se splnil sen, který nemohl realizovat jeho otec – vystudoval práva. Nakonec se jim ale stejně nevěnoval a začal podnikat. Nejprve převzal rodinnou pekárnu, pak se pokusil založit cukrovar – ale nezdařilo se, zkrachoval hned první sezonu. Pak Ferdinandovi osud přihrál do karet novou šanci – dědictví po tetě Marii.

Ferdinand Zátka neváhal, zřídil si v Karlíně parní pekárnu a v Železné ulici podnikovou prodejnu. Začal s pečením chleba a časem přidal i jemné pečivo a sušenky, které nazval Meteor.

K pekárně pak Zátka přidal továrnu na sodovky – první svého druhu v rakouské monarchii, a nabídku dále rozšiřoval. V duchu rodinné tradice považoval Ferdinand za vhodné propojit podnikání s vlasteneckým zápalem. A tak se zrodila Zátkova Česko-Slovanská káva.

To, že jsou Zátkovy výrobky nanejvýš důvěryhodné, dokumentoval Ferdinand nejenom propracovanou reklamou a marketingem, ale také tím, že se odvolával na spolupráci se známými odborníky v oboru chemie, bakteriologie a potravinářství.

Kdo se ujal firmy po Ferdinandově smrti? Jaká tragédie postihla firmu v roce 1915? Co firma vyrábí dnes?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související