Zatímco v nížinách už jezdí cyklisté, v Jizerských horách se stále lyžuje. Kde jsou ještě upravené stopy?

5. duben 2021 08:00

Stovky lyžařů stále vyrážejí do běžeckých stop v Jizerských horách. Rolbaři tam pro ně upravují kolem dvou set kilometrů tratí. A i když na některých místech už si musejí dát pozor na mizející sníh, tak v osadě Jizerka v Kořenově na Jablonecku je ho ještě dostatek. Jak se přesvědčila i naše reportérka.

„Tahle sezona je jedna z nejkrásnějších, co jsem kdy zažila. Myslím si, že lyžovat se bude v těchto místech, ze strany Smědavy na Jizerku, ještě tak do května,“ tipla si jedna z oslovených lyžařek v osadě Jizerka.

Do Jizerských hor i začátkem dubna jezdí stovky lyžařů

„Je to jedna z nejkrásnějších osad, hned po Kvildě na Šumavě. Celé Jizerské hory jsou nádherné, celá Jizerská magistrála je krásná, a i přes jakýkoliv covid mi vůbec nevadí, že nikam nemůžu cestovat, protože mě je tady krásně,“ doplnila její kamarádka. Obě se pak shodly, že nejspíš vyrazí příští víkend na běžky znovu.

Ve srovnání s loňskou sezonou byla ta letošní o téměř měsíce delší. Loni se totiž kvůli lockdownu přestaly tratě upravovat už 15. března.

„Podmínky jsou delší o ten jeden měsíc. Byly i složitější, protože ten sníh přicházel docela pravidelně, takže ty úpravy byly četnější než v přechozích letech. To má samozřejmě za následek i větší náklady, ale my to bereme tak, že lidi používali běžkování tak, aby se odreagovali. A my jsme jim rádi bežecké stopy upravili,“ uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské obceně prospěšné společnosti, která se o údržbu tratí stará.

„Každý se musí podívat, aby byl v rámci okresu. Liberec má krásné nástupní místo na Smědavě, kde pořád upravujeme Paličník a Písčiny. A co se týče Jablonce, tak samozřejmě může nastoupit v Bedřichově, na Souši nebo na Mořině, tam má krásně upravenou trasu,“ poradil Martin Kunc, kam se mohou lyžaři do stop ještě vydat.

Pokud počasí vydrží, vyjedou rolbaři upravit tratě i příští víkend. Bude to už ale pravděpodobně naposledy. Rolby už navíc nesmí do některých oblastí, aby nerušily při hnízdění tetřívka.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související