Záškodník může napadnout naše počítače i přes „chytrou“ žárovku, říká kyberkriminalista

Hostem Dopoledne pod Ještědem byl Jan Melša, vrchní komisař oddělení kybernetické kriminality krajského ředitelství Policie Libereckého kraje.

Čtěte také

S podvodnými praktikami na internetu se můžeme, aniž to tušíme, setkat každý z nás. Ať už jde o levná auta ze zahraničí, nebo výhodnou cenu čistokrevného plemene psa. Někdy tomu i sami pomůžeme, třeba instalováním „chytrých“ zařízení do našich domácností, které jsou například pochybného původu, nebo za nesrovnatelně nízkou cenu. V jakém případě bychom měli zpozornět, na co si dát pozor? Co je kognitivní chyba úsudku? Čím je způsobené, že senioři „naletí“ snáz? Poslechněte si rozhovor.

Jaké podvody teď „vládnou“ internetem?

Americký voják

(Pozn. red.: Tento případ liberečtí policisté skutečně řešili.)

Paní, která žije ve spokojeném manželství s dětmi, osloví přes internet neznámý muž, říkejme mu John, který se představí jako plukovní americké armády, a údajně má na účtu spoustu peněz. John se rozhodl, že bude v Čechách kupovat nemovitost. A paní si vybral jako důvěryhodnou k tomu, aby mu pomohla s koupí, a nechce to zadarmo. Chvíli si píší, jsou si sympatičtí, John může i poslat květiny, a paní má náhle vizi nového dobrodružství, obohacení života. John má ale své finance pořád vázané na účtu a potřebuje půjčit peníze na poplatky, které mu paní pošle. Škoda na tomto případě byla 1 300 00 korun. Přestože policisté případ medializovali, o 14 později řešili velmi podobný případ za 800 000 korun.

Vyděrači

Do e-mailové schránky vám přijde e-mail, který upozorňuje na údajnou dlužnou částku, která je vyčíslená v příloze. Po rozkliknutí přílohy se vám do počítače dostane vir a o několik dní později vám přijde vyděračský email, že pokud nezaplatíte, zůstane váš počítač například zablokovaný. Mohou vás také vydírat tím, že tvrdí, že vás mají například natočené při sledování erotických stránek.

Dědictví

Každý z nám už zřejmě alespoň jednou dostal e-mail o tom, že jsme někde na světě po velmi vzdáleném příbuzném zdědili spoustu peněz, ale…je potřeba poslat určitou částku na zpracování dědického řízení.

Kyberkriminalista Jan Melša
autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související