Zapražená polévka z hovězího masa podle Anuše Kejřové
Máme pro vás recept na zapraženou polévku z hovězího masa, který Vladimíra Jakouběová našla v jedné ze starých kuchařek Anuše Kejřové v kapitole O přípravě polévek.
Čtvrt kila hovězího masa z nohy nebo zbytek od svíčkové nakrájíme na malé kousky. Rozkrájená cibulka usmaží se na lžíci čerstvého másla neb sádla do růžova, přidá se k ní půl kávové lžičky papriky a zamíchá. Na kousky nakrájené maso se do toho vloží, osolí, opepří a dusí do měkka; podle potřeby přilévá se vody.
Do hrnce na 2 l polévky dáme vařiti 1 lžíci krájeného celeru, 1 lžíci krájené petržele a touto polévkou zeleninu podléváme. Na čerstvém loji nebo na Saně uděláme tmavší jíšku (asi 2 lžíce). Na měkké maso procedíme polévku s uvařenou zeleninou, jíškou zahustíme a necháme povařiti. Přidáme 2-3 syrové, na drobné kostičky rozkrájené brambory, špetku kmínu a necháme to ještě 10–15 minut povařit. K tomu podáváme na nudličky nakrájený smažený chlebíček.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.