Zapomenuté tradice připomínají na Dlaskově statku. Letos se předly pašijové nitě

16. duben 2017

Tradiční lidové zvyky, které provázejí pašijový týden, si každoročně připomínají návštěvníci Velikonoc na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova.

Mezi zvyky, na které se pozapomnělo, patří předení pašijových nití. „Je to tradice, která už pomalu vymizela, zná ji jen málo pamětníků a především lidé, kteří se zabývají předením. Pašijové nitě se předly na ukončení přástek a než se kolovraty odnesly na půdu, předla se z poslední příze tak zvaná pašijová niť,“ vysvětluje ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová.

Podle ní má pašijová niť magickou moc. Hlavně ta předená na Velký pátek před východem slunce. „Tento typ nití se přidával k ostatním vláknům, ze kterých se tkalo plátno, a šily se z něho košile třeba chlapcům, kteří šli do války. Nebo se pašijová niť zavěšovala na trám domu, aby se mu vyhnuly blesk a hrom,“ popisuje Jakouběová.

Střihání ovce vyžaduje dobrou fyzičku

Na Dlaskově statku se v sobotu také střihaly ovce. „Až ostřiháte prvních tisíc ovcí, pak to bude dobrý,“ vzpomíná, co mu říkali při učení, Miroslav Grůja. Dnes je prý na deseti tisících a je stále co zlepšovat.

V Dolánkách se samozřejmě malovala vajíčka a pletly pomlázky. Ty měly pro naše předky daleko větší význam, než jen naplácat na zadek. Šlo o obřad omlazení, kdy míza a síla z čerstvých spletených prutů předává vše dobré, sílu do nového života.

Malování vajec na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova
Spustit audio