Zapomeňte na hrníčkové recepty, většinou nefungují, říká cukrář Josef Maršálek

Pakliže jste se narodili v Americe, tak vám sudičky daly do vínku kromě zdraví a štěstí také odměrky v podobě hrníčků. Ale protože my v Americe nežijeme, tak se u nás recepty na hrníčky měřit a vážit nemají.

Nejsem zastáncem hrníčkového pečení, protože každý má hrníček jinak veliký, má jinak velikou lžíci a lžičku. Tím pádem nelze kontrolovat konzistenci výrobků. Cukrařina je věda a cukráři jsou většinou chemici a nezbývá jim nic jiného, než vážit s přesností na gramy. Takže nebuďme líní, kupme si dobré digitální váhy a výsledek je téměř zaručen!

Obsah hrníčků se mění v jednotlivých zemích a je to někde mezi 200–250 ml. Jeden hrníček je také „v přepočtu“ 16 lžic.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.