Zapékanec z kedluben a uzeného masa podle receptu z Pojizeří

Především na venkově se v dobách našich babiček žilo skromně, což se projevilo i v kuchyních, ale i masité dobroty měly místo na stole. Třeba zapékanec z kedluben a uzeného masa.

Ingredience
  • 4 kedlubny
  • 20 dkg uzeného masa
  • 3 lžíce sádla
  • 1 vejce
  • 8 lžic smetany
  • 4 lžíce strouhanky
  • petrželka, nebo pažitka

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky, povaříme v osolené vodě. Uzené maso necháme chvíli vařit, necháme vychladnout a nadrobno nakrájíme. Pekáč vymažeme sádlem, na dno dáme plátky kedluben, posypeme masem, zaprášíme strouhankou, znovu položíme vrstvu kedluben, posypeme zbytkem masa a zelenými bylinkami a dáme chvíli zapéct. V hrnku rozšleháme vajíčko, přidáme smetanu, našleháme, až se vajíčko se smetanou spojí. Přelijeme rozpečené kedlubny a dopečeme – povrch má být lehce zlatý.

Podobně můžeme zapékat květák.