Zapékanec z kedluben a uzeného masa podle receptu z Pojizeří
Především na venkově se v dobách našich babiček žilo skromně, což se projevilo i v kuchyních, ale i masité dobroty měly místo na stole. Třeba zapékanec z kedluben a uzeného masa.
- 4 kedlubny
- 20 dkg uzeného masa
- 3 lžíce sádla
- 1 vejce
- 8 lžic smetany
- 4 lžíce strouhanky
- petrželka, nebo pažitka
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky, povaříme v osolené vodě. Uzené maso necháme chvíli vařit, necháme vychladnout a nadrobno nakrájíme. Pekáč vymažeme sádlem, na dno dáme plátky kedluben, posypeme masem, zaprášíme strouhankou, znovu položíme vrstvu kedluben, posypeme zbytkem masa a zelenými bylinkami a dáme chvíli zapéct. V hrnku rozšleháme vajíčko, přidáme smetanu, našleháme, až se vajíčko se smetanou spojí. Přelijeme rozpečené kedlubny a dopečeme – povrch má být lehce zlatý.
Podobně můžeme zapékat květák.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka