Zapékanec s bramborama a bejlím podle receptu z Roprachtic

Jarní práce jsou v plném proudu a zatím co nám pomáhá technika, v dobách našich babiček se do prací kdo měl ruce a nohy. Proto v lidové kuchyni převládala jednoduchá jídla. Třeba jako zapékanec s bramborama a bejlím, který vybrala Vladimíra Jakouběová a natočil Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • brambory
  • 1-2 cibule
  • ¼ l smetany
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • sušené bylinky
  • česnek
  • kousek hořčáku (tvarohový sýr s kmínem a bylinkami)

Do vymazaného pekáče dáme na dno na plátky nakrájené brambory. Na ně nakrájíme cibuli na kolečka. To celé ještě jednou či dvakrát opakujeme podle toho, jak hluboký pekáč máme. Konec zakončíme bramborami. Ze smetany, vajíčka, soli, pepře, bylinek (libeček, rozmarýn petržel) a utřeného česneku připravíme zálivku, přidáme do ní nadrobený hořčák (bílý sýr) a brambory zalijeme. Dáme do trouby a upečeme. Podáváme s hruškovým kompotem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.