Zapálením první svíčky začala Chanuka, co nabízí synagoga v Libni a kdo vyráběl boty „popprovky“

28. listopad 2021

Už jste zapálili první chanukovou svíčku? Proč navštívit synagogu v Libni? A co byly „popprovky“?

Svátek zasvěcení

28. listopadu se po celém Česku rozsvítily nejen adventní věnce a stromky, ale taky chanukie. Tedy svícny, které o svátku Chanuka připomínají události z roku 164 před naším letopočtem. Makabejští tehdy chtěli znovu vysvětit Chrám, ale měli málo oleje na zapálení menory. Ten však zázrakem vystačil na osm dní, dokud nebyl k dispozici nový. Chanuka začíná podle židovského kalendáře 25. dne měsíce kislev, což je právě tuto neděli. S vrchním zemským rabínem Karolem Efraimem Sidonem si o svátku povídala Daniela Brůhová.

Proč je na svícnu osm svíček? Jaká jídla se o Svátku světel jedí? A co je podle rabína Sidona hlavním poselstvím Chanuky? Poslechněte si hned v prvním příspěvku.

Navštivte libeňskou synagogu

Karlínu a Libni zdaleka se vyhni. Tak se kdysi Pražané vysmívali průmyslovým čtvrtím metropole. A přece se zde nachází pozoruhodná stavba, která svědčí o někdejším významu libeňské židovské obce. Od položení základního kamene nové synagogy, jež dodnes stojí na křižovatce na Palmovce, uplynulo 23. listopadu 175 let. O její současnosti natáčela Terezie Jirásková s Johanou Hořejší, členkou spolku Krajinou přílivu, který se o využití prostor libeňské synagogy stará.

Čím je synagoga unikátní? Kdo z významných českých umělců ji navštěvoval a proč? A na jaké akce se do ní můžete přijít dnes podívat? To vše prozrazuje Johana Hořejší.

2400 párů popperovek denně

Když jste před 100 lety chtěli chodit pohodlně, koupili jste si baťovky. Pokud jste ale chtěli chodit ještě pohodlněji, opatřili jste si popperovky. Tedy boty od největšího výrobce bot v celém Rakousko-Uhersku Bedřicha Leopolda Poppera. Od jeho smrti včera uplynulo 80 let. Pokračuje Leo Pavlát.

Jak se Popper stal tak významným podnikatelem? Jak modernizoval výrobu bot u nás? A jak se staral o své zaměstnance?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio