Zámek v Horním Adršpachu vás rád přivítá po celý rok. Pořád se tu něco zajímavého děje

8. listopad 2019

Pokud míříte na Broumovsko na výlet do skal, můžete si ho zpestřit návštěvou zámku v Horním Adršpachu. Chátral celá desetiletí, ale v roce 2013 se mu začalo blýskat na lepší časy. Zámek koupila obec Adršpach a začala rekonstrukce. 

Zámek v Horním Adršpachu byl zpřístupněn veřejnosti na jaře 2014 a je otevřený, kromě pondělků, každý den, po celý rok. Práce je tam ovšem ještě dost, jak se mohla přesvědčit redaktorka Romana Pacáková, kterou zámkem provedla Jolana Jánská.

Zámek v Horním Adršpachu vás zve k návštěvě po celý rok

Zámek v Horním Adršpachu vás zve k návštěvě po celý rok. Ve sklepě zámku si můžete zahrát pohádkovou únikovou hru na téma Třetí princ, v přízemí najdete muzeum lnářství a zajímavosti z historie obce Adršpach, a v druhém patře zámku je unikátní horolezecké muzeum.

I teď v listopadu, kdy většina hradů a zámků spí, je na zámku v Horním Adršpachu pro návštěvníky připravena řada pěkných akcí.

Historie zámku

Na místě dnešního zámku stávala v 15. století tvrz pánů Berků z Dubé. První významná přestavba byla pravděpodobně roku 1596.

Ochutnávka moravských vín a ván našich sousedů na zámku v Adršpachu

Nejstarší popis zámku pochází z roku 1661. Vedle tvrze stávala úřední budova s kanceláří pro hejtmana a písaře, truhlárnou a pekárnou, maštalemi pro jízdní nebo kočárové koně. Na začátku 17. století nechal Adam Bohdanecký zámek rozšířit.

Další drobné úpravy pak proběhly za hraběte Prokopa Hartmana z Klarštejna roku 1825 a poslední úpravou prošel zámek v roce 1886. V roce 1945 byl zámek na základě Benešových dekretů zabaven. V roce 1946 přešel zámek do držení Ministerstva školství a kultury, a to včetně dvoupatrové budovy z 18. století. Mezi 70. 80. léty byla tato budova zbořena.

V letech 1951 až 1954 byla v budově zámku ubytovna pro učně textilního závodu v Horním Adršpachu. Po pěti letech byla budova i s pozemky převedena do majetku Státního statku a pozvolna chátrala.

V roce 1969 zámek i s pozemky získal Svaz klubu mládeže, jenže téhož roku proběhla konfiskace jeho majetku, budovu převzalo Ministerstvo vnitra, které zde zřídilo archiv a investovalo do nejnutnějších oprav. Archiv byl na zámku až do roku 1989. V roce 2003 získal zámek v restituci Svaz klubu mládeže.

V roce 2013 zámek odkoupila obec Adršpach a pustila se do jeho rekonstrukce. Dne 1. května 2014 byl zámek poprvé zpřístupněn veřejnosti.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.