Zákupská papírna na Českolipsku bojuje o existenci. Přesto dál ručně vyrábí masky

23. leden 2013

Papírna v Zákupech na Českolipsku, kde se od roku 1884 nepřetržitě ručně vyrábí karnevalové zboží, je jediná svého druhu v Evropě. Přesto musí o svoje přežití tvrdě bojovat. Jinak by ji potkal osud jiných továren v okolí, které už zanikly. Firma splatila, i přes veškerý úbytek zakázek, své závazky a už dva roky funguje bez úvěru.

Zákupy na Českolipsku kdysi bývaly plné pracovních příležitostí. V regionu se opět zvýšila nezaměstnanost, pracovních míst se nedostává a v tomto městě s dlouhou historií pomalu žádné zaměstnání neseženete.

„Určitě to tady bylo daleko lepší; Dost lidí v současné době je tady bez práce,“ potvrzují místní lidé.

V Zákupech byly podniky s historií sahající až na konec 19. století. Dnes už o nich neví ani místní starousedlíci. „Fabriky, co tady byly, všechny zrušili."

V papírně s dlouholetou tradicí se karnevalové zboží, jako masky, konfety nebo lampiony, stále vyrábí ručně. Jsou jediní v Evropě, kdo se tímto postupem výroby ještě zabývá. Majitel firmy, Zdeněk Rydygr, vzpomíná na doby, kdy tu pracovalo víc lidí než dnes:

„Za první republiky tady pracovalo 360 zaměstnanců, za socialistické éry tady pracovalo 120 lidí do celkového množství. Po Sametové revoluci jsme tu měli 80 zaměstnanců, potom čtyřicet a dnes jsme organizací do pětadvaceti zaměstnanců.“

Konkurence z Asie

Na trhu s karnevalovým zbožím je velká konkurence, především s Asie. A cenový tlak pocítila, podle Zdeňka Rydygra, i papírna v Zákupech.

„Obchodník si raději koupí za deset korun masku z Číny a může si na ní dát rabat čtyřicet korun. Když bere masku od nás za třicet korun, tak si na ní může dát jen dvacet korun rabat,“ vysvětluje.

Zákupské papírny, kterým místní neřeknou jinak než Heldovka - podle zakladatele firmy Eduarda Helda - mají dnes i menší vývoz výrobků do zahraničí. Do zemí, kam dodávaly zboží, se protlačila levná konkurence a svoji roli sehrála i ekonomická krize.

„Naši tradiční odběratelé Holanďané, Belgičané nebo Němci už kupují i čínské zboží. Říkají, že běžní Holanďané nebo Němci šetří,“ popisuje Rydygr.

Chybí podpora od státu

Podniky s několik desítek let trvající tradicí, unikátním technologickým zpracováním nebo ruční výrobou nemají podle majitele Zdeňka Rydygra žádnou podporu od státu. Ani v případě, kdy žádají o finanční pomoc z grantů Evropské unie.

„Zpracovával jsem grant EU a tam byl nastavený limit. My jsme potřebovali jeden milion, tam byl ovšem nastaven limit od pěti milionů výš,“ vypočítává.

Továrna na výrobu papírenského a karnevalového zboží v Zákupech - muzeum

Na jednu z tradičních českolipských firem TON, tedy továrnu ohýbaného nábytku, která ztratila konkurenceschopnost, vzpomíná starosta Mimoně František Kaiser:

„Továrna TON zanikla na základě úbytku zákazníků. Potom to přešlo na dalšího majitele, ten se vrátil k tradičním výrobkům, ale už bylo pozdě protože trh obsadil někdo jiný.“

Bohužel osud jako mimoňský TON potkal i Rukavičkářské závody, zákupský Retex nebo cvikovskou Sverku a Grafostroj. Lépe na tom je novoborský Crystalex, který tři roky po obnovení výroby rozšiřuje výrobu a přijímá nové zaměstnance.

Spustit audio