Zákon o sociálním bydlení má zpoždění. V Turnově nevědí, podle jakých norem stavět sociální byty

Zákon o sociálním bydlení kvůli řadě připomínek poslanců zřejmě nezačne platit dřív než v polovině příštího roku (2017). V řadě měst a obcí teď nevědí, podle jakých norem mají čím dál potřebnější sociální byty stavět. Lidé, kteří nemají buď žádné důchody, nebo pobírají nízké penze, pak mnohdy končí v azylových domech.

„Přišla jsem o byt v soukromém objektu,“ zoufá si v jabloneckém azylové domě Naděje Soňa Aubrechtová z Turnova. Má nízký invalidní důchod a kvůli věku už žádnou práci nenašla. Teď se musela smířit se ztrátou kamarádů v Turnově i ztrátou soukromí.

Turnov nemá vlastní azylový dům. Byty pro sociální případy ve městě jsou ale s růstem počtu lidí s nízkými důchody, nebo dokonce bez nároku na penzi nebudou podle nezávislé starostky Petry Houškové stačit. Turnov proto chce budovat sociální byty. Neví ale, podle jakých norem. „Jestli máme začít budovat bytový fond, zvětšovat počet bytů – ve velikosti, ve vybavení. Současná podoba zákona by nás zavazovala k tomu, že bychom museli byty lépe vybavit a zvětšit. Je tam řada otazníků, jak bytový fond nastavit, abychom byli v souladu se zákonem,“ vysvětluje Houšková.

Bezdomovci na vlakovém nádraží v Turnově

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD si myslí, že žádné město nemusí na konečné znění zákona o sociálním bydlení čekat. „Znám řadu měst a obcí v republice, které už teď bez zákona o sociálním bydlení mají svoje vlastní systémy sociálního bydlení. Když město chce, dokáže pomoct bezdomovcům, samoživitelkám, mladým rodinám s dětmi, seniorům,“ říká Marksová.

Invalidní důchodkyně Soňa z Turnova nemá peníze na nájem v běžném bytě. Skončila v  šestilůžkovém pokoji v azylovém domě střediska Naděje v Jablonci nad Nisou

Podle ministryně poslanci do současného návrhu zákona o sociálním doplňují už pouze detaily. „Chceme, aby si obce samy určily, kde a kdo bude bydlet. Jestli k tomu využijí byty ve vlastnictví soukromníků, jestli mají svůj bytový fond, nebo jestli se rozhodnou stavět za evropské peníze. Chceme vybudovat systém dostupného veřejného bydlení tak, jak je to ve vyspělých evropských zemích,“ uzavírá ministryně.

Spustit audio