Zakladatel jazzové dílny Karel Velebný má ulici ve Frýdlantu

Vlastní ulici má ve Frýdlantu zakladatel letní jazzové dílny a jeden z objevitelů a zasvěcených propagátorů díla Járy Cimrmana Karel Velebný.

O pojmenování nově vydlážděné uličky, která vede kolem hotelu Antonie až k šibeničnímu vršku, rozhodli v anketě obyvatelé města. Informovala o tom mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

Během podzimu vymýšleli obyvatelé Frýdlantu i příznivci města možný název pro nově vydlážděnou odbočku z Kodešovy ulice. „Celkem se sešlo 22 návrhů, o kterých mohla veřejnost hlasovat. Do ankety se nakonec zapojilo 380 hlasujících,“ řekla mluvčí. Hlasovat mohli lidé elektronicky i korespondenčně. Zvítězil návrh Jiřího Kutílka, pro který hlasovalo 139 lidí, pojmenování uličky pak schválili frýdlantští zastupitelé.

Karel Velebný, který by letos v březnu oslavil 90. narozeniny, stál u zrodu Letní jazzové dílny. Ta pravidelně každé léto láká do Frýdlantu na 200 příznivců jazzu nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pod vedením špičkových domácích i zahraničních muzikantů pronikají do tajů jazzové interpretace. Poprvé se ve Frýdlantu konal v roce 1984, loni v srpnu se uskutečnil už 37. ročník.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související