Zákaz parkování na Malém náměstí v Broumově pobouřil řadu místních i majitele obchodů

14. leden 2014

Někteří lidé stále kritizují přechodný zákaz parkování na Malém náměstí v Broumově. Město ho zavedlo proto, aby během zimy umožnilo hasičům nebo vozům technických služeb bezproblémový průjezd. Místní ovšem namítají, že problémy bývaly jen minimální, a to navíc pouze ve chvílích, kdy napadl sníh. Teď jsou podle nich opatření zbytečná.

Zákaz stání platí od 1. listopadu do 31. března a týká se broumovského Malého náměstí a dvou přilehlých ulic. Na omezení si stěžují jak místní, tak živnostníci, kteří tam mají své provozovny.

„Z hlediska obchodníka je to velmi špatné, protože lidé jsou líní dojít sem pěšky a když nebudou moci ani autem, tak pro nás je to velice špatné,“ říká Tomáš Mrština z obchodu s elektronikou.

Podobný názor má i majitelka kadeřnictví. „Padesát let to fungovalo a teď to nefunguje? Myslím si, že je to nesmysl. Lidé si sem nesmí jet s nákupem, nesmí si sem dovézt své věci, prostě zbytečný zákaz,“ rozčiluje se paní Alena.

Podle strážníků městské policie ovšem lidé na nezbytně nutnou dobu zastavit mohou. „Vaše firma tady může stát jenom po dobu nakládání a vykládání,“ upozorňují.

Přesto se každý den najde několik řidičů, kteří zákaz stání nerespektují. Takové si pak strážníci zvou na služebnu.

Petici podepsaly desítky lidí

„Tohle je předvolání, výzva k tomu, aby se řidič dostavil. Sice tady paní má parkovací permanentku, která je platná, ale to ji neopravňuje, aby stála v zákazu zastavení,“ vysvětluje strážník Jaroslav Korityák.

Místní už proti zákazu sepsali petici, která má zatím více než dvě stovky podpisů. Argumentují například tím, že pokud není sníh, postrádá nařízení smysl.

„To bohužel vyhláška neřeší, to nelze. Zimní období je jasně dané a je to právě to období od listopadu do konce března. Takže to jinak nelze udělat,“ brání se místostarosta Broumova Kamil Slezák z TOP 09.

Zákaz má podle něj vlastně chránit místní. Nebylo totiž výjimkou, že se v některých dnech nedalo ulici projet s větším autem. Obrovské problémy by tak při zásahu mohli mít třeba hasiči. Také proto radnice plánuje, že stejné opatření přijme znovu.

autor: PLE
Spustit audio