Zájemci si na Anifilmu můžou vyrobit vlastní krátký animovaný film. Vyzkoušet můžou různé techniky

6. květen 2023 14:36

Výrobu animovaného snímku si mohou až do neděle 7. května vyzkoušet rodiny, které navštíví liberecký Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Na školách animace se seznámí s digitální, kreslenou i trojrozměrnou animací.

„Máme tady klasickou kreslenou animaci, máme tady digitální kreslenku, ale můžou si vyzkoušet i modelování v 3Déčku. Letos je novinka, že tady máme green screen. Máme tady zelené pozadí, na které si ti účastníci lehnou a kolem nich se animují předměty. Poté co se to zelené pozadí takzvaně odklíčuje v počítači, tak pod to můžeme dát ještě nějaké další video a vzniká tak skvělá kombinace klasické animace a digitálních triků,“ přiblížila lektorka dílen Anna Mastníková.

Zájemci si můžou v animátorských festivalových dílnách vyzkoušet i techniku stop-motion, jak se dnes častěji říká fázové animaci. Ta rozpohybovala třeba loutky filmů Jiřího Trnky nebo večerníčkové postavičky Pata a Mata. Například na 1 vteřinu kresleného animovaného filmu je třeba rozfázovat na 12 obrázků.

„Máme tady šest stanovišť na stop-motion. Máme tady korálky, plastelínu, můžou tam kombinovat kreslení. Vlastně s čímkoliv, co leží na podložce a snímací zařízení, které je zavěšené, to nafotí, a tím pak vzniká iluze toho pohybu s různými materiálu,“ vysvětlila Anna Mastníková. Filmy, které vzniknou v dílnách a jejich autoři dají souhlas ke zveřejnění, budou k vidění na slavnostním zakončení festivalu.

Spustit audio

Související