Zájem o služby půjčoven lyží a skiservisů roste. Jak to chodí v Bedřichově

27. prosinec 2022 10:12

Stále víc běžkařů mířících v zimě do Jizerských hor využívá služby ski servisů a půjčoven lyží. Lidem nabízejí možnost přijet do rekreačních center i bez příprav, půjčit si na místě veškeré vybavení a rovnou vyrazit do stopy. Například v jizerskohorském Bedřichově.

Čtěte také

„Vosk, teď beru nejpoužívanější, který se tam takhle na tu lyži nanese. A teď si musím vzít korek a tím to na tu lyži takhle krásně rozkorkuju, díky tomu nám to krásně stoupne. Zatímco, když použijeme ten klistr, ten vosk, který ne všichni úplně mají rádi, protože to je takové lepidlo, takže když se s tím přilepíte třeba na budnu, tak už se neodlepíte,“ vysvětluje majitel skiservisu Marek Pazderský, a při tom ukazuje, jak se to dělá.

A bere si zástěru, aby ho pak, podle jeho slov, žena nemlátila koštětem. „Takže ten vosk se dává na úroveň nohy, kde je těžiště. Na zbylé části se dává parafín, neboli skluzný vosk, a ten se tam dává proto, aby to jelo,“ pokračuje ve své práci.

„Poslední dobou máme velký nárůst toho, že si lidi nechávají připravit lyže od nás. Já si myslím, že jedna věc je lenost, a jednak to je čas,“ zamýšlí se.

Ve skiservisech v jizerských horách si lyžaři můžou půjčit také veškeré vybavení. Základní set, který obsahuje namazané lyže, boty a hole stojí od zhruba 200 do 500 korun na jeden den. Jen je potřeba si ho dopředu zarezervovat.

Co dalšího skiservisy v Bedřichově nabízejí? A jak jejich práci oceňují návštěvníci hor? Poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související