Zahradničit můžete i v centru Liberce. Na komunitní zahradě

Třetím rokem existuje téměř v centru Liberce komunitní zahrada. Na dvou terasách Lazebnického vrchu se scházejí zahradníci, kteří tam v dřevěných bednách pěstují zeleninu, ovoce i bylinky. Letos se poprvé potkali na velké aprílové brigádě, kdy zahradu spolu dalšími dobrovolníky připravili na novou sezónu. Čekala je spousta práce.

Zahrada není jenom o sázení, je především o tom, že se tu potkáváme, spolupracujeme, a že nás to baví. Během roku tu pořádáme akce o veřejnost, společně se staráme o ten prostor... Lucie Hrušová, spoluzakladatelka zahrady

Lopaty, hrábě, košťata, kolečka a víc než dvacet brigádníků zaplnilo o uplynulém víkendu libereckou komunitní zahradu. „Baví nás to, beru to jako volný čas,“ říká nový zahradník Lukáš.

„Úplně nejlépe tu roste špenát, rukola, řeřišnice a jahody,“ říká zahradnice Janka Karpíšková. „Zahrada není jenom o sázení, je především o tom, že se tu potkáváme, spolupracujeme, a že nás to baví. Během roku tu pořádáme akce o veřejnost, společně se staráme o ten prostor,“ říká Lucie Hrušová, spoluzakladatelka městské zahrady.

Zelenina vypěstovaná na liberecké komunitní zahradě. Některá dokonce přežila zimu

„Tuším, že ještě zbývá zhruba deset – patnáct volných záhonů, takže zájemci se můžou ještě hlásit,“ uzavírá Hrušová. Tak pokud nemáte zahradu a toužíte pěstovat zeleninu nebo bylinky uprostřed města, můžete kontaktovat nadšence z liberecké Městské zahrady. Jejich profil najdete na Facebooku pod anglickým názvem Urban Gardening Liberec.

Komunitní zahrada Liberec, zelený ostrov v centru krajského města
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio