Záhony, městské hospodaření i poučné atrakce. Otevřená zahrada v Brně je zelená oáza v centru města

28. září 2021

Centrum velkého města nemusí být vždy jen spousta betonu a asfaltu. V Brně jen kousek od jeho středu existuje místo, kde lidé nacházejí odpočinek, zábavu i vzdělání. To vše totiž nabízí Otevřená zahrada na Údolní ulici. Na své si v ní přijdou jak ti úplně nejmenší, tak i děti školou povinné, studenti, rodiče i prarodiče. Každému má Otevřená zahrada co nabídnout.

Milovníci vlastních výpěstků, kteří bydlí v bytě a vlastní zahrádku nemají, se tady mohou zapojit do komunitního zahrádkaření a zkusit si vypěstovat vlastní zeleninu, bylinky nebo květiny. Děti se mohou setkat s ovcemi, králíky a drůbeží na mikrofarmě, která slouží i jako výukové centrum a seznamuje návštěvníky s hospodařením a zpracováním různých komodit.

Velký důraz je kladen na ekologickou výchovu. Děti i dospělí se naučí mnoho o fungování přírody, půdy, o ekologickém využití přírodních energií a na své si přijdou i lidé, kteří se třeba chystají stavět ekologický dům. Praktickým příkladem je v Otevřené zahradě model zelené střechy, na kterém je možné přímo vidět, jak umí nejen zadržet vodu, ale také bránit přehřívání okolí v létě a udržet teplo uvnitř v zimě. Je tu přitom i skutečná zelená střecha, která je součástí administrativní budovy.

Na dotek vědy

Nejen pro zábavu, ale i pro poučení je v zahradě rozmístěna řada atrakcí. Lidé se seznámí s využitím větrné, sluneční i vodní energie. Dětmi nejoblíbenější je umělý tok řeky, na kterém si mohou vyzkoušet, jak se říční tok chová v přirozeném prostředí a jak se mění, pokud do něj zasahuje člověk. Přehrada i záplavové území v malém. I s tím je možné se na tomto modelu setkat.

Jiné stanoviště nabízí soustavu zrcadel, která je třeba natočit tak, aby sluneční paprsky dopadaly do určitého bodu na sloupku uprostřed. V něm je aparát, který se při správném nasměrování paprsků roztočí pouze díky energii ze slunce. Další stanoviště jsou věnovaná třeba fotovoltaice.

Otevřená zahrada v Brně

Zahrada byla součástí kláštera

Pozemky kdysi patřily klášteru sester Boromejek. V roce 1944 byl ale klášter vybombardován a i když se sem Boromejky nakrátko vrátily, roku 1950 byly odsunuty do Vidnavy a areál se stal zahrádkářskou kolonií. Postupně ale pustnul, přebývali v něm bezdomovci a přibývalo nepořádku.

Až v roce 2015 sestry Boromejky poprosily Nadaci Partnerství, zda by se pozemků neujala. Vznikl tak plán obnovy zahrady, která se postupně proměnila v environmentální centrum. Na původní kořeny klášterní zahrady se ale nezapomnělo. V jedné části zahrady je proto je klidné místo s lavičkou a pomníkem, který historii připomíná. V zahradě se i dnes pěstují klášterní bylinky a díky workshopům se lidé mohou seznámit s tím, jak tyto produkty využívat například v domácí kosmetice.

Otevřená zahrada v Brně

Otevřená zahrada je také místem mnoha seminářů, osvětových setkání s ekologickým zaměřením, ale prostor dostávají i hudebníci nebo třeba divadlo. Speciální akce jsou pak připraveny pro školy nebo skupiny studentů. Otevřeno je denně od 10:00 do 18:30. Program akcí a veškeré další informace jsou k dispozici na internetových stránkách Otevřené zahrady.

Spustit audio