Zadělávaný zajíc podle Praktické české kuchařky Gabriely Triwaldové Ujkové z roku 1886

Etnografka Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření věnují první listopadové recepty našich babiček zvěřině. Tentokrát poradí, jak připravit zadělávaného zajíce.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Krev ze zajíce dej do hrnce, napotom stáhni a očisti zajíce, rozkrájej na kusy, jak velké je na zadělávané obyčejně míváme; napotom dej na kuthánek 4 loty (7 dkg) másla, 1/4 libry (12 dkg) tuku na kostky rozkrájeného, do toho 2 velké cibule, 1 mrkev, obé na lístky rozřezané, 2 stroužky česneku, 4 listy bobkové, doušku (thymian), citronovou kůru, sůl a z každého koření 10 zrnek.

Nyní nech na chvíli smažiti, dej do toho rozkrájeného zajíce, přikryj a za častého obracení nech dusití; je-li maso již poněkud měkké, nasyp na ně 2 velké lžíce mouky, promíchej, přilej 3/4 žejdlíku polévky, 1/4 žejdlíku octa a nech v tom zajíce na měkko vařiti.

Nyní se zajíc očistí, vyndá a zatím na mísu položí; do omáčky dej nyní krev zaječí, musí se ale na ohni rychle míchati, aby se nesrazila. Když se byla omáčka za stálého míchání řádně svařila, procedí se do kuthánku, zajíc do ní se položí, řádně se ohřeje, upraví a s knedlíky, aneb zemčaty předkládá.