Začněte nový rok v novém aneb malovaní krok za krokem

24. prosinec 2019

Vkročte do nového roku s novou energií a udělejte ve vašem domově pořádnou změnu. I starší vybavení bytu totiž dostane nový vzhled, pokud ho umístíte do čerstvě vymalované místnosti. Veselejší barva sladěná s nábytkem dodá bytu novou a milou atmosféru. Barvu si určitě vyberete sami, a pokud jste zruční, zvládnete i vymalovat. Malíř František Vágner vám poradí přesný postup.

Bílá barva sice navozuje pocit čistoty, ale upřímně, při běžné zátěži interiéru příliš dlouho sněhově bílá nevydrží. Interiér oživíte naopak vhodně zvolenou barvou, která ladí k nábytku.

Pro malování interiéru zvolte vodou ředitelné barvy. Pokud se rozhodnete, do jaké základní barvy každý pokoj vyladíte, konkrétní odstín si pak lehce vyberete ze vzorníku. Ale pozor, barvu ze vzorníku vybírejte raději o odstín světlejší. Na celé stěně totiž barva vždy vypadá tmavší, než jak jste jí vnímali na malé ploše vzorníku. A nezapomeňte, že celkový barevný vzhled stěny doladí obrazy a další bytové dekorace.

Když to bez škrábání nejde…

Problém ale může nastat, pokud stará malba již začíná odpadávat a další nátěr už provést nelze. V tom případě je nutné staré nátěry seškrábat až k prvotnímu podkladu. Jedná se ale o velmi prašnou práci, Než se ale pustíte do práce, nezapomeňte velmi dobře zakrýt nábytek a interiér dobře ochraňte před prachem.

Před škrabáním podklad namočte vodou a nechte 20 minut působit. Namáčení povrchu opakujte, dokud se nedostanete až na prvotní nátěr. Postup ale není u všech barev stejný. Pokud se jedná o barvy vápenné, stačí lokálně zaškrábnout problematické místo, vyspravit štukem a následně malovat vápnem nebo jiným zvoleným materiálem.

Jestliže se jedná o starý nátěr hlinkovou barvou, je škrábání mnohem náročnější. Jestliže je nátěr nesoudržný a odpadává, je nutné sundat seškrabáním staré nátěry celé stěny včetně stropu.

Před penetrací pořádně ukliďte a znovu vše zakryjte

Po škrábání je nutné celý pokoj vyčistit a vyluxovat. Teprve poté můžeme začít s přípravou na další krok – penetrování. Zakryjte podlahy i nábytek i keramické obklady a olepte tenkou papírovou ochrannou páskou dřevěné lišty. Ušetříte si tak mnoho práce při následném úklidu.

Malířské potřeby (ilustrační foto)

Po zakrytí můžeme penetrovat podklad. Ovšem pozor, každá penetrace se ředí jinak, nezapomeňte si pořádně přečíst návod. Než přistoupíte k malování, je nutné nechat penetraci pořádně vyschnout.

Doba schnutí je zcela individuální, záleží na vlhkosti a teplotě interiéru. Většinou ale stačí půl dne na to, aby penetrace vytvořila soudržný podklad a sjednotila se savost. Pokud po penetraci přistoupíte ještě k menším opravám sádrou nebo štukováním, je nutné tato místa před malováním ještě jednou přetřít penetrací, aby se povrch sjednotil.

Pro malování kombinujte štětec zárohák i váleček

Pro malbu interiéru volte vodou ředitelné barvy a pořiďte se dva hlavní pomocníky - štětec zárohák i váleček. Štětcem nejprve vymalujte menší plochy kolem oken a obřízněte rohy a obtáhněte horní i spodní zakončení stěn.

Takto „obříznutá“ stěna se následně vyplní válečkem, a stejně se postupuje i při nátěru na stropech. Doporučují se 2 – 3 postupy následného nanášení barev. Pokud vám zbyde trochu rozmíchané barvy, uschovejte si jí pro případné menší opravy.

Spustit audio