Začíná třídenní online přenos koncertů s názvem Romane dživesa, čili Romské dny

10. prosinec 2020

Zpříjemnit adventní čas lze různými způsoby. Pro milovníky romské kultury připravila organizace Ara Art Romane Dživesa, neboli Romské dny.

Romské dny nabízí tři večerní online streamy s živou hudbou a diskuze se zajímavými hosty. Festival probíhá od 10. do 12. prosince prostřednictvím facebookové stránky Ara Artu či na jejím instagramovém profilu. Ke streamu je možné se připojit vždy ve 20 hodin.

Akce je pokračování Mezinárodního dne Romů, který v dubnu 2020 mohl proběhnout pouze online.

Účinkující:

  • LE ČHAVENDAR - hudební skupina, která vychází z tradic špičkových romských hudebníků. Avšak Le Čhavendar se tuto tradici a hudební umění snaží obohatit o řadu moderních hudebních prvků. Vzniká tak zajímavá směsice romského folkloru obohaceného o jazz, sambu, salsu či funk.
  • TESSIE & VAJDIS - jejich zatím největší hit "Nechaj hudbu hráť", která trhá rekordy a momentálně se pohybuje na 2,5 milionech zhlédnutí. Po tomto úspěchu se Tessie a Vajdis rozhodli spolu vytvořit stálý tým a vznikl team Omerta.
  • BARBORA BOTOŠOVÁ & FRIENDS - Slovenská houslistka a interpretka, zastupující především žánr World Music a Ethno-Jazz. Je jedinou Romkou hrající první housle na Slovensku i v Čechách a jejím cílem je mimo jiné prezentovat romskou kulturu na profesionální úrovni se zachováním romské identity.

Online rozhovorů s hudebníky se ujmou Lucie Bikárová, finalistka soutěže SuperStar 2020 a její sestra Maria Bikárová, úspěšná muzikálová herečka a zpěvačka.

autor: Barbora Němcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.