Záchranné službě přidá Liberecký kraj dalších třicet milionů

9. březen 2018

Dalších 30 milionů na provoz dostane zdravotnická záchranná služba od Libereckého kraje.

„Je to nutné, důvodem je další zvýšení mezd,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Zvýšení plateb od pojišťoven podle něj růst mezd rozhodně nepokryje, do rozpočtu záchranky totiž přinese navíc sotva 1,5 milionu. Liberecký kraj letos v rozpočtu pro záchrannou službu počítal se 171 miliony, další peníze přidá v dubnu při rozdělování přebytku loňského hospodaření.

Příspěvek Libereckého kraje kryje podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) 70 procent provozních nákladů záchranné služby, jen menší část příjmů tak tvoří peníze od pojišťoven. Optimální by podle něj bylo, kdyby polovinu hradily pojišťovny a polovinu kraje. „My peníze do záchranky dáme, protože fungovat musí. Navýšení mezd, které schvaluje vláda, budeme respektovat, takže se lékaři, řidiči ani záchranáři nemusí bát, že by navýšení mezd neměli pokryté,“ řekl Půta. Kraj bude ale podle něj apelovat na ministra zdravotnictví, aby v případě, že se zvýší mzdy, šly odpovídajícím způsobem nahoru i platby pojišťoven.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. Zaměstnává zhruba 350 lidí, stále se ale potýká s nedostatkem lékařů. „Aktuálně jich chybí 13, pokud bychom chtěli znovu lékařem obsadit i stanoviště v Jablonném v Podještědí, potřebovali bychom jich 18,“ řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

V Liberci už dva roky funguje nové operační středisko záchranné služby, jehož vybudování stálo přes 30 milionů. Do modernizace svých základen dává záchranka ročně miliony korun a připravuje i nákup nových sanitek za 92 milionů.

 

autor: alv | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související