Začátek konce plastových dokladů? Už od soboty si můžete občanku uložit do mobilní aplikace eDoklady

19. leden 2024

Od soboty 20. ledna mají mít čeští uživatelé možnost ukládat si údaje ze svého občanského průkazu do mobilního telefonu. Státní digitální a informační agentura spouští aplikaci eDoklady, která digitální kopii občanky ukládá a případně umožňuje se jí prokazovat.

Na začátku ji budou muset povinně přijímat jen ústřední státní orgány, ale dobrovolně ji chtějí uznávat i některé kraje nebo obce. Od července pak mají eDoklady přijímat také policie, soudy, finanční či krajské úřady a další instituce. Od příštího roku pak mají přibýt i třeba banky, pošta, školy nebo zdravotní pojišťovny.

Petr Koubský z Deníku N měl možnost si aplikaci eDoklady krátce otestovat. „Je jednoduchá, umí toho poměrně málo, ale to, co má dělat, dělá spolehlivě.“

Čtěte také

„Jedním mobilním telefonem ověřující člověk sejme QR kód v telefonu ověřovaného. Probíhá to v zásadě stejně jako kontrola elektronické jízdenky průvodčím ve vlaku,“ popisuje.

Aby uživatel mohl svou občanku do aplikace vložit, potřebuje k tomu nějakou formu elektronické identity, k té se může dostat např. pomocí tzv. bankovní identity. „Tím, že tahle forma identity zaručuje, kdo jste, tak se přes ni dají stáhnout údaje z evidence občanských průkazů, z databáze ministerstva vnitra právě do této aplikace.“

V krajním případě je možné si elektronickou identitu vyřídit osobně na Czech POINTu.

Aplikace má svá omezení. Nedá se např. použít k ověřování identity online, pouze při osobním kontaktu. „Tedy typicky na vrátnici nějakého úřadu, výhledově při kontrole policií nebo třeba věku při nákupu alkoholu.“

Evropská peněženka

V několika následujících letech by měla vzniknout obdobná aplikace, která bude společná pro celou Evropskou unii. Ta má mít ještě mnohem širší využití. Půjde ji využívat i mimo území České republiky a měly by se do ní dát nahrát i jiné doklady, než je občanský průkaz.

Používání AI pro vojenské účely, ne zas tak anonymní anonymní režim v prohlížečích a AI od českého Seznamu. To jsou další témata pravidelného přehledu dění ve světě počítačů a internetu. Provází David Slížek.

autoři: David Slížek , knem
Spustit audio

Související