Začalo očkování třetí dávkou proti koronaviru. Mobilní očkovací týmy vyrážejí do domovů pro seniory

15. říjen 2021 15:15

Posilující dávku očkování proti koronaviru dostalo v Ústeckém kraji přes 1 600 lidí. Jde hlavně o seniory a zdravotníky, kteří měli vakcínu mezi prvními.

Do domovů pro seniory jezdí zejména mobilní očkovací týmy. Například v Domově pro seniory Orlická v Ústí nad Labem byli zdravotníci v pátek 15. října. Žije tam 170 klientů a hodně z nich je imobilních.

„Ze strany seniorů je o očkování téměř ve 100procentní zájem. U zaměstnanců je ten zájem o něco nižší, ale trochu se v tom projevuje i to, že někteří z nich byli očkováni později, takže jim ještě neuplynula ta doba, která má být mezi druhým a třetím očkováním,“ shrnuje zástupkyně ředitelky Jana Lukášová.

Mezi prvními zájemci o třetí dávku očkování jsou Miluše Bezděková a Jana Nováková. „Je mi už 94 let, tak to je taky důvod.“ „Myslím si, že nás to ochrání, že se budeme moci účastnit různých akcí. Nebudeme muset být zavřeni a neohrozíme rodinu,“ vysvětlují.

„Z očkování obavy nemám, ani při předchozích dávkách jsem neměla žádné komplikace. Nevím, proč se lidé nechtějí nechat očkovat – mají zabedněný hlavy. Člověk musí něco dělat, protože my to měli. Já měla tedy jen lehký průběh, ale manžel byl v nemocnici. Kdyby si to každý uvědomil, tak se nechá očkovat,“ uzavírá poté, co dostala třetí dávku vakcíny proti covid-19 Anna Bočáková z Domova pro seniory Orlická.

Spustit audio

Související