Začala oprava rozvaděče vody na Českodubsku. Dotkne i dodávek vody v Libereckém kraji

V pondělí 16. května začala největší investiční vodárenská akce v Libereckém kraji pro rok 2022. Severočeské vodovody a kanalizace začaly s opravou přivaděče Roveň - Libíč na Českodubsku. Co to bude znamenat pro obyvatele části Liberce a Jablonce nad Nisou?

Čtěte také

Vodárenská společnost začala opravovat téměř čtyřkilometrový úsek vodovodního řadu výtlačného rozvaděče mezi obcemi Roveň a Libíč na Českodubsku, který zásobuje podzemní vodou obyvatele jablonecké Proseče nad Nisou, Vratislavic a Vesce u Liberce. Jde o jednu z největších investičních akcí Severočeské vodárenské společnosti. Práce přijdou na 80 milionů korun a potrvají 16 měsíců.

„Rekonstrukce by měla probíhat tento a celý příští rok, měla by být ukončena do 31. prosince 2023,“ upřesnil mluvčí společnosti Mário Böhme. Pro obyvatele zmíněných částí Liberce a Jablonce nad Nisou by se nic významně měnit nemělo, i nadále jim poteče pitná voda z kohoutku. „Bude tam náhradní plnohodnotné zásobování, ale z jiného zdroje, to ta naše soustava umožňuje, přivést vodu odjinud,“ dodal Mário Böhme.

Lidé v Proseči, Vratislavicích a Vesci budou během rekonstrukce dostávat vodu z úpravny v Bedřichově, čili z nádrže Josefův Důl v Jizerských horách. Odtamtud a také z nedaleké přehrady Souš odebírá vodu zbytek obou okresů. Změní se ale její tvrdost. Podzemní voda, která proudila do zmíněných oblastí z přivaděče v Libíči, má podle Ivety Kardianové ze Severočeských vodovodů a kanalizací zhruba třikrát vyšší obsah hořčíku a vápníku než povrchová voda z přehrady.

Na kvalitu vody to podle hygienických norem vliv mít nemá, i nadále splňuje přísné normy. Měkčí vodu lidé ocení při praní, protože nemusí při praní prádla používat změkčovadlo. Podrobnější informace, včetně konkrétních ulic, kterých se změna dodávek dotkne, zjistí lidé na webových stránkách Severočeských vodovodů a kanalizací v sekci aktuality.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související