Za údajné machinace s pozemky na Ještědu uložil soud dvěma bývalým libereckým politikům podmínky

30. květen 2022 13:22

Bývalého primátorova náměstka Pavla Krenka a někdejšího zastupitele Jiřího Zeronika, oba za ODS, uznal soud vinnými v jednom z pěti žalovaných obchodů a uložil jim tříleté tresty se zkušební dobou na pět let v kombinaci s finančním trestem. Městu měli způsobit škodu dva miliony korun. Rozsudek zatím není pravomocný.

Krajský soud v Liberci v pondělí 30. května 2022 uložil dvěma bývalým regionálním politikům podmíněné tresty v kauze údajné machinace s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a v libereckém Vesci.

Směnou louky využívanou v zimě jako sjezdovka za zahradu v centru městu způsobili obžalovaní podle soudu škodu přes dva miliony korun. Oba od počátku vinu odmítali, za podvod a zneužití pravomoci úředního činitele jim hrozilo až 12 let vězení.

Podle rozhodnutí soudu by měl Krenk zaplatit peněžitý trest 600 000 korun a Zeronik 300 000 Kč. Zároveň jako náhradu škody by oba společně měli zaplatit přes dva miliony korun městu a Sportovnímu areálu Ještěd (SAJ).

„Soud rozhodl vesměs podle mého návrhu, ve čtyřech případech zprostil, v jednom odsoudil," řekl České tiskové kanceláři státní zástupce Jan Černý. Lhůtu si ponechal, protože soud zvolil jinou právní úpravu, než navrhoval.

Jiří Zeronik se k rozsudku nevyjádřil, Pavel Krenk ho částečně vítá. „Na jednu stranu slyším rád, že čtyři z pěti skutků byly zproštěny. Takže bych řekl, že jsme na dobré cestě a myslím si, že to dotáhneme do toho konce. Aby se potvrdilo to, co říkáme od samého začátku, že tam nedošlo k žádnému poškození a k žádnému trestnému činu," řekl.

Trestné činnosti se podle obžaloby měli Krenk a Zeronik dopouštět jako zástupci městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které mělo ve správě lyžařské areály města. Radnice na SAJ převáděla za vyhláškové ceny pozemky a nemovitosti v jiných částech města a SAJ je pak podle obžaloby nevýhodně prodal nebo směnil za pozemky, které v areálu či sousedství vlastnili soukromníci.

V kauze se posuzovalo pět obchodů z let 2003 až 2006, soud potrestal obžalované za jediný. Ve čtyřech dalších žalovaných případech dospěl i státní zástupce k závěru, že porušení zákona se nepodařilo prokázat a trest za ně nežádal. Celková škoda byla v obžalobě původně vyčíslena na 13 milionů korun.

Trest uložil soud za směnu zahrady za louku. „My máme za to, že v tomto případě je zřejmé, že zastupitelé nebyli dostatečným způsobem informováni," řekla novinářům předsedkyně senátu Eva Drahotová.

Pozemek v Husově ulici získal SAJ v listopadu 2005 od města za sníženou cenu 646 100 Kč, tržní byla tehdy přes dva miliony korun. O měsíc později koupila rodina Karla Vaniše louku na Pláních za 120 000 korun a směna se uskutečnila pár měsíců poté. Podle státního zástupce s původní majitelkou SAJ nejednalo, což Zeronik i Krenk ve svých závěrečných řečech popřeli. Řekli, že s nimi nechtěla jednat.

Krenk dodal, že transakce byla dokončena až po jeho odchodu z pozice předsedy SAJ. „To, že samozřejmě jsou pochybnosti o tom, kdo s kým, o čem a jak jednal a o čem se dohadoval, ty asi mohou být. Já k tomu v zásadě (...) ani v té době, kdyby se mě někdo zeptal, tak bych nedokázal odpovědět. Protože jsem se té transakce nezúčastnil, smlouvu podepisovalo nové představenstvo společnosti s časovým odstupem," dodal.

Krenka v SAJ nahradil bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS), který byl také původně obžalován. Na návrh státního zástupce byl ale už před osmi lety zproštěn obžaloby.

Soudy se kauzou zabývají od března 2013, krajský soud Krenka i Zeronika před tím dvakrát zprostil obžaloby, vrchní soud ale verdikt v obou případech zrušil. Obžalovaní se od počátku hají tím, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu, což tehdy nemohl nikdo předvídat. Poukazují i na to, že SAJ byl při směnách v nevýhodné pozici a nešlo postupovat podle obvyklých cen.

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související