Za obchodování s nezdaněným alkoholem poslal Vrchní soud Pavla Čanigu na 11 a půl roku za mříže

21. červen 2018

Vrchní soud v Olomouci udělil vysoké tresty za obchodování s nezdaněným lihem. Bílý kůň krále lihové mafie Radka Březiny a majitel likérky Drak Pavel Čaniga půjde do vězení na 11,5 roku. Nepodmíněné tresty čekají i dalších šest jeho spolupracovníků. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

„Netušil nikdo nic. Byli tady normálně zaměstnaní lidi a vypadalo to všechno v pořádku,“ říká mi pan Jan, který naproti likérce Drak ve Chvalčově bydlí. Je přesvědčený, že lihová kauza malou obec na Kroměřížsku proslavila snad víc než její sousedství se Svatým Hostýnem.

Milan Martínek vzpomíná, že likérka každý rok do tomboly školního plesu věnovala několik lahví alkoholu. „Byla to prostě úplně normální fabrika jako kterákoliv jiná. Co se dělo pod pokličkou, věděli jen zasvěcení,“ dodává.

Majitel a jednatel likérky Pavel Čaniga byl podle soudu bílým koněm krále lihové mafie Radka Březiny. Za deset let měl ve Chvalčově vyrobit nejméně 5 milionů litrů nezdaněného alkoholu. Za to mu soud vyměřil 11,5 roku ve vězení. Zohlednil přitom, že Čaniga s vyšetřovateli spolupracuje na objasnění dalších kauz lihové mafie, potvrzuje žalobce Robert Henzel: „V současné chvíli přispěl k objasnění další trestné činnosti související s dalšími osobami, které se na tom měli podílet ze strany orgánů celní správy.“

Senát původní tresty zpřísnil

Sám Čaniga rozhodnutí soudu komentovat nechtěl. U ostatních obžalovaných senát původní tresty zpřísnil. Majitel distribuční společnosti Verdana Robert Sedlařík půjde do vězení na 11 let. Po vynesení rozsudku se rozplakal. „Nebudu to komentovat. Jsem zklamaný, ale je to tak,“ řekl stručně.

Obhájce Josef Kapušňák u soudu zastupoval Michala Rozumka, který nezdaněný alkohol prodával. „Myslím si, že je to nepoměr k trestům, které dostala opravdu lihová mafie,“ komentuje rozsudek.

Mluvčí Vrchního soudu Stanislav Cik výše trestů zdůvodňuje: „Naopak tresty uložené soudem prvního stupně u obžalovaných Sedlaříka, Draxlera, Kováře, Rozumka a Rybáře byly nepřiměřeně mírné, proto jsme těmto obžalovaným tresty přiměřeně zvýšili, zejména s ohledem na způsobenou škodu a dobu páchání té trestné činnosti.“

Rozsudek je pravomocný. Proti němu je možné podat už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

autor: kra
Spustit audio