Za dobrého počasí můžete z Klínovce vidět i horu Říp

11. září 2020

V dalším dílu našeho seriálu Dvacítka Karlovarského kraje navštívíme Klínovec. Nejvyšší vrchol Krušných hor se může pochlubit sjezdovkami, trial parkem, vysílací věží nebo rozhlednou, ze které je za dobrého počasí vidět bájná hora Říp.

Poblíž Božího Daru a nedaleko hranice s Německem se nachází Klínovec – nejvyšší vrchol Krušných hor. Místo má hned několik nej. Místní rozhledna i hotel jsou nejstaršími a nejvýše položenými budovami celého pohoří. Skiareál je zase tím největším v Krušných horách a průměrná roční teplota tady nepřesahuje ani tři stupně Celsia.

Klínovec je se svými 1 244 metry nejvyšší horou Krušných hor. Nejvyšším bodem je vrchol telekomunikační věže. „Věž měří okolo 80 metrů. Ta menší věž, která je historická, měří 24 metrů,“ doplnila Martina Poštová, kronikářka nedalekého Božího Daru.

Zrekonstruovaná rozhledna se návštěvníkům otevírá 1. března. Po celou sezónu je přístupná každý den včetně víkendů. Z jejího ochozu je výhled na hřebeny Krušných hor, Podkrušnohorskou hnědouhelnou pánev, Doupovské hory i Slavkovský les. Za mimořádně dobré viditelnosti bývá vidět i Šumava, Ještěd nebo Sněžka.

V zimě láká především lyžaře, v létě nabízí 30 kilometrů cyklistických trailů

Najdete tu také největší lyžařský areál v Krušných horách, který je hojně navštěvovaný českými i zahraničními turisty. Zimní sporty mají na Klínovci tradici už od počátku 20. století. Jako první tu zdejší terén využívali skokani na lyžích. Později zde vznikly první upravované sjezdové tratě.

V řeči čísel tento lyžařský areál nabízí 31 kilometrů sjezdovek, 11 vleků, 5 lanovek, 2 snowparky a 51 kilometrů běžeckých tratí. Po celý rok je zde v provozu také vyhřívaná čtyřmístná lanovka s oranžovou krycí bublinou. Pro malé lyžaře a úplné začátečníky jsou k dispozici dva parky s pěti posuvnými pásy.

Areál Klínovec ale není v provozu jen v zimě, v létě nabízí návštěvníkům 30 kilometrů cyklistických trailů čtyř obtížností – od nejlehčích až po ty nejnáročnější. Lehké stezky jsou vhodné zejména pro začínající cyklisty a tedy i pro děti. Oblíbenou atrakcí Klínovce je sjezd na obřích terénních koloběžkách. Lanovkou se pohodlně a bez námahy dostanete k rozhledně, odkud sjedete dolů a cestou se pokocháte krásnou krušnohorskou přírodou.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , Radim Jehlík , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio