Z Vysočiny přes Český ráj až do Finska se spisovatelkou a překladatelkou Markétou Hejkalovou

2. květen 2022

Proč zrovna do Finska? Když připomenu, že vůbec jako první napsala biografii světoznámého finského autora, která je známá jako kniha s lakonickým názvem Fin Mika Waltari, pak je všechno jasnější. Markéta Hejkalová tím potěšila bezpočet milovníků díla finského autora, který u nás patří k nejoblíbenějším. A Finové pak knihu vydali také. Ale není to všechno. 

Do Finska (ovšem nejen tam) se s překladatelkou, spisovatelkou, nakladatelkou i organizátorkou Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě vypravíme také proto, že Markéta Hejkalová působila nějaký čas jako konzulka a kulturní atašé na českém velvyslanectví v Helsinkách.

Za Waltarim z Vysočiny

Dcera našeho velvyslance v Maďarsku Richarda Pražáka zamířila na sever - do země, která mluví rovněž jedním z ugrofinských jazyků. Jenomže s Markétou Hejkalovou budeme cestovat nejen z Havlíčkova Brodu do Finska, zdržíme se také ve východočeském regionu a zamíříme i do jiných zemí.

Čtěte také

Nicméně především se budeme věnovat pro někoho možná zadumané, v každém případě ale nesmírně zajímavé zemi na severu Evropy.

A protože jsem měl možnost ve Finsku několikrát pracovat jako rozhlasový reportér a navíc i jako autor jedné ze sérií televizních cestopisných fejetonů Postřehy odjinud, měli jsme u mikrofonu pořadu "Na cestách" s Markétou Hejkalovou řadu společných témat. Mika Waltari patřil pochopitelně mezi ně. Včetně několika jeho propojení s naší republikou.

Víc se ale dozvíte na vlnách Českého rozhlasu…

I myšáci Markéty Hejkalové šli do světa

Jednou z prvních knih spisovatelky Markéty Hejkalové je titul pro děti s cestovatelsky zajímavým názvem "Šli myšáci do světa". Nakonec se v literárním světě autorka jejich příběhů prosadila hlavně knihami spojenými s Finskem. První biografii Waltariho jsem už zmínil. Svoje nezastupitelné místo si ovšem našly i překlady velice aktivní ženy z Havlíčkova Brodu.

S knihou a losem

I tam se zastavíme. V Dolní ulici totiž sídlí nejen nakladatelství Hejkal, ale také prodejna potravin s nevšední historií. Původní továrnu na rukavice a ponožky vystřídala v roce 1925 prodejna, ve které měl dědeček současného majitele a manžela Markéty Hejkalové Josefa Hejkala dokonce tři "kávostroje".

Což bylo další téma, které jsem nemohl nechat bez povšimnutí.

V dětství do Českého ráje

"Na cestách" s Markétou Hejkalovou se dostaneme i do Českého ráje, kam jezdívala k babičce. Ale nejen tam. Jak napovídá například název další z knih spisovatelky - "Kouzelník z Pekingu", patří - vedle psaní nebo překládání - k jejím oblíbeným koníčkům i cestování.

Čtěte také

Kromě Číny navštívila třeba Vídeň a například v rakouské Linci byla v roce 2009 zvolena do výboru Mezinárodního PEN klubu, celosvětového sdružení spisovatelů. Jenomže náš rozhovor se stejně skoro pokaždé stočil zpět do Finska. To je zkrátka zemí, které má Markéta Hejkalová asi nejvíc "pod kůží".

Proto tomu odpovídaly i předměty z mého tradičního cestovatelského kufříku, kterými jsem otázky a témata s hostem nejnovějšího vydání pořadu "Na cestách" otevíral. Což si máte možnost ověřit i v naší fotogalerii.

Cestovatelský kufřík pro rozhovor s Markétou Hejkalovou

S Markétou Hejkalovou se na vás těšíme na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 2. května v obvyklém čase po 18. hodině. Případně si pořad "Na cestách s Petrem Voldánem" můžete najít v audioarchivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související