Z nákupu s plátěnou nebo papírovou taškou. Za igelitové tašky si už rok musí povinně obchodníci účtovat peníze

Už rok ke svému nákupu v supermarketu nedostanete zdarma plastovou tašku. Loni v lednu začala totiž platit novela zákona o obalech, která nařizuje, aby si za lehké plastové tašky obchody účtovaly peníze.

To mělo přispět ke snížení objemu plastového odpadu. A podle obchodů, Ministerstva životního prostředí i samotných zákazníků se přístup k takzvaným igelitkám za rok skutečně změnil.

„Pokud mám možnost si to dát do své tašky, tak si igelitovou vůbec neberu“ nebo „přijde mi to zbytečné, kupovat si další a další tašky,“ jsou názory, které mají lidé v brněnských obchodech na plastové tašky, které před rokem museli povinně prodejci zpoplatnit.

Čtěte takéObchodní řetězce stahují plastové tašky. Nahradí je papírové i ty vyrobené z přírodních materiálů

Některé obchody se rozhodly lehké plastové tašky úplně zrušit a nahradit je papírovými. Podle řetězců i Ministerstva životního prostředí zájem o plastové tašky klesl. Přesná data ale budou dostupná až na konci měsíce ledna.

Zdali si obchodníci za plastové tašky pro odnos nákupů účtují peníze, kontroluje Česká obchodní inspekce. „Od začátku platnosti zákona až do listopadu 2018, tedy za necelý rok provedla inspekce 1 817 kontrol, pravomocně bylo dosud uloženo 79 pokut ve výši 299 tisíc korun,“ shrnuje údaje za minulý rok mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související