Z malého města se dá dojít až na mistrovství světa. Povedlo se to i házenkáři Martinu Hríbovi

17. květen 2023

S házenou začínal Martin Hríb v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Ze středočeského klubu to dotáhl nejen do extraligového týmu Lovosic, ale také do zahraničí a na mistrovství světa. Dnes je mu pětačtyřicet let, trénuje v nejvyšší soutěži a zároveň dohlíží na reprezentační týmy v plážové házené. S Martinem Hríbem natáčel reportér Pavel Petr.

Ve své kariéře se Martin Hríb přesvědčil o tom, že i z malého klubu a města se toho dá hodně dokázat. Právě v Bělé pod Bezdězem má přitom házená dlouholetou tradici.

„Je to samozřejmě jednoduchý, protože asi jsem nějaký ten talent měl. A pak už je to jenom o tom chtít trénovat a nastavit si cíle. Třeba tady mi kluci říkali, že jsem s nimi nechodil nikdy do hospody. Měl jsem nastavený cíl, že se chci někam dostat," uvádí sportovec.

Přišel z podmínek, které jsou pro dnešní generaci hráčů jen těžko pochopitelné. Házená se například hrávala na asfaltovém hřišti a nikdo si nestěžoval.

„Když si kluci stěžují, že se v hale teď v zimě kvůli úsporám topilo na 19°C, tak jim říkám, že by měli zažít, když se v Bělé kropil balon, aby byl mokrý. Anebo když jsme hráli na asfaltu, kde to bolelo a kde se padalo.“

Ve svých 45 letech už může Martin Hríb bilancovat. Co mu házená dala a naopak, co mu případně vzala? Poslechněte si v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.