Z ledové stěny v Jizerských horách spadl horolezec a vážně se zranil

11. únor 2018

Čtyřicetiletý horolezec se v sobotu odpoledne zřítil při výstupu po ledopádu v údolí nad Velkým Štolpichem v Jizerských horách. Horolezec bez jakéhokoliv jištění spadl z výšky asi čtyř metrů a vážně se zranil. Horská služba, která na místo dojela jako první, musela zavolat vrtulník.

Informaci o pádu muže na skalnatý povrch pod ledopádem dostal dispečink horské služby v sobotu kolem třetí hodiny. "Ihned jsme vyrazili na sněžném skútru, ale poslední úsek na severní část pohoří jsme museli absolvovat s veškerým vybavením pěšky," popsal výjezd zasahující člen Horské služby Jizerské hory Zdeněk Müller. Spolu s horskými záchranáři vyrazil k nehodě vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce.

Horolezec bez jakéhokoliv jištění spadl z výšky jen asi čtyř metrů, ale i tak si podle horské služby způsobil vážné zranění. Podle záchranářů utrpěl komplikovanou zlomeninu nohy. Museli mu proto nasadit vakuovou dlahu a připtavit ho na převoz vrtulníkem. Ten ale nemohl v těžkém terénu přistát. Záchranáři tak museli zraněného naložit do spuštěného podvěsu a posádka pak muže vytáhla. Po krátkém letu zraněného přeložili z podvěsu do vrtulníku a dopravili do liberecké nemocnice.

"U horolezců jsou lezecké terény na severních svazích našeho pohoří velice oblíbené a v zimě je přitahují i ledopády v některých lokalitách. Všichni ale musí za všech okolností dbát na to, aby lezli řádně jištěni a nepouštěli se do terénů, na které nestačí," zdůraznil náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín. Zejména ledové stěny podle něj lezce přitahují, k jejich zvládnutí ale pouhé základy lezení na skalách nestačí.

 

 

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio