Z Labutího jezírka v liberecké zoo mizí voda. Může za to špatný stav nádrže

Liberecká zoologická zahrada plánuje opravu Labutího jezírka. To je totiž ve špatném stavu. Největším problémem je průsak odpadní štolou, kvůli kterému v jezírku ubývá voda.

„Hráz jako taková je v pořádku, ale nefunguje výpustní objekt a voda protéká odpadní štolou,“ vysvětluje projektová manažerka zoologické zahrady Lenka Čápová. „Z jezera bereme užitkovou vodu do zahrady. Momentálně nám chybí a musíme ji brát z vodovodního řádu. Problémem je odbahnění. Jezírko se odbahňovalo před 35 lety, takže je silně zanesené sedimenty,“ vysvětluje.

A mluvčí zoologické zahrady Barbara Tesařová doplňuje: „Vybagrované bahno bychom rádi použili na stavbu nového ostrůvku, který by byl domovem skupiny lemurů. Chceme postavit nové zázemí a zimoviště právě pro lemury a pro pelikány, protože pelikány musíme každý rok na podzim složitě odchytávat a vozit na zimoviště mimo zoologickou zahradu.“

Hráz je v pořádku, ale nefunguje výpustní objekt a voda protéká odpadní štolou

Do konce letošního roku by proto zahrada chtěla mít hotovou projektovou dokumentaci, aby v tom příštím mohla s opravou vodní plochy začít. Cena projektové dokumentace by se měla pohybovat mezi pěti sty až sedmi sty tisíci korunami. Rekonstrukce jezírka se odhaduje na 15 až 20 milionů.

Své rozvojové projekty zoo představuje i na svém webu, v sekci s názvem Budoucnost zoo.

Spustit audio

Související