Z chátrající barokní sýpky u zámku Lemberk bude galerie. První výstavu otevřel architekt David Vávra

22. červen 2021

Stovky let stará sýpka na obilí u zámku Lemberk má nové majitele. Galeristé z Prahy se rozhodli barokní kulturní památku na vlastní náklady opravit a zpřístupnit ji lidem. Už tam uspořádali první vernisáž výstavy. Byla se tam podívat redaktorka Šárka Škapiková.

Sýpka u Lemberku

Před stovkami let se tam začalo skladovat obilí. A svému účelu sloužila sýpka u zámku Lemberk dlouho. Jenže na přelomu 20. a 21. století začala chátrat. Zarostla náletovými dřevinami, do barokních krovů zatékalo. Objekt si vyhlédli galeristé z Prahy, a rozhodli se, že vzácný špejchar, jak se dříve sýpkám říkalo, opraví a oživí ho.

Tomáš Hendrych provozuje se svými kolegy v Praze galerii Kuzebauch. Před lety se podílel na projektu navazujícím na oblíbená televizní Šumná města, s architekty vytipovával objekty, které by stálo za to opravit. A teď po letech si tak plní sen v praxi a sám se na rekonstrukci aktivně podílí.

První výstava už je u sýpky nedaleko nádvoří Lemberku od 17. června, kdy byla vernisáž - prostranství pod sýpkou zdobí sochy Čestmíra Sušky. Vernisáž výstavy přijel uvést architekt David Vávra. Podle něj je v Česku mnoho krásně opravených objektů. Zdaleka ne všechny jsou ale přístupné veřejnosti, přitom právě to je podle něj smyslem umění; ukazovat ho co největšímu počtu lidí. A to by se právě v lemberské sýpce mělo dít.

Spustit audio

Související