Z bývalých vojenských kasáren vykvetl zámek Zbiroh na Rokycansku do své původní krásy

15. listopad 2018
Česko – země neznámá

Zbirožský zámek je dominantou Rokycanska v západních Čechách už od 13. století. Během staletí se na něm vystřídalo několik slavných rodů. Po válce ho ale zabrala armáda. Zámek se proměnil v kasárna se vším všudy a po dlouhá desetiletí zůstal nepřístupný. Vojáci ho opustili až v roce 2003, kdy ho za symbolickou jednu korunu převedli na město Zbiroh. Záhy se našel nový soukromý majitel, který zámku během velice krátké doby vrátil původní lesk.

Do interiérů zdevastovaných těžkými botami lampasáků se opět vrátila zámecká noblesa. Podařilo se obnovit výmalby, doplnit chybějící mobiliář a proměnit zámek v jednu z nejnavštěvovanějších historických památek Plzeňského kraje.

Ožil také rozhlehlý zámecký areál. Kolem zámku v létě opět kvetou keře a návštěvníci se mohou procházet upravenými pěšinkami. Před rokem navíc na jednom ze svahů pod zámkem založili vinici.     

Co zajímavého ukrývá zámek uvnitř?

V zámku byste dnes napočítali na sto místností. Od hotelových pokojů, přes honosné sály, až po hladomornu a vězení. Svůj zajímavý příběh má i zdejší divadelní sál. Na počátku minulého století se do zámku, přesněji řečeno právě do velkého sálu, zamiloval slavný malíř Alfons Mucha. A to proto, že má unikátní prosklený strop. Kolmé denní světlo umožnilo malíři tvořit zde svá originální díla. Včetně slavné Slovanské epopeje. Alfons Mucha na zámku bydlel od roku 1912 do roku 1928.  

Slovanskou epopej tam sice dnes neuvidíte, ale jako dar namaloval Alfons Mucha oponu pro zbirožský divadelní spolek. A ta visí právě v Muchově ateliéru. Opona je plná skrývaček, které Mucha rád do svých děl začleňoval.

Zde Alfons Mucha tvořil Slovanskou epopej

Na zámku si také můžete prohlédnout salonek, který je celý v duchu malířovy charakteristické grafiky. Je tu i portrét Emmy Destinové, která na zámek Zbiroh také ráda jezdívala. Dalším zajímavým obrazem je originální náčrtek jednoho z výjevů Slovanské epopeje. A také oltář, který Alfons Mucha namaloval pro svoji manželku.

autor: Pavel Halla
Spustit audio