Waltersdorf: Za krásou pískovcových portálů

16. říjen 2017

Součástí Großschönau, kam se dnes dopravíme vlakem, je půvabná horská vesnička Waltersdorf na česko-německé hranici. Je proslulá osobitou lidovou architekturou – zejména podstávkovými domy lužického typu, zpestřenými zde unikátně o zdobené pískovcové portály pocházející ze zdejších lomů.

Waltersdorf vznikl ve strmých stráních roku 1367 jako typická přípotoční vesnice při staré stezce do Čech a pojmenován byl podle prvního osadníka – Waltera. Dodnes se doslova choulí pod vrcholem nejvyššího vrcholu celých hor Luže. Minulost Waltersdorfu je spojena nejen s výrobou látek, která zde byla rozšířená od 17. století až do roku 1990, ale také s kamenictvím a sochařstvím.

Dominantou zástavby Waltersdorfu je kostel postavený roku 1533 a v 17. a 18. století ještě několikrát přestavovaný a rozšiřovaný. Okolo kostela je hřbitov s několika honosnými barokními náhrobky zdejší provenience.

Největší hrázděný dům v Žitavských horách

Naproti svatostánku stojí Dolní krčma (Niederkretscham) připomínaná již roku 1409. Jedná se o největší hrázděný dům nejen ve Waltersdorfu, ale patrně v celých Žitavských horách. Dnes je waltersdorfská krčma zrestaurována a přeměněna na Dům přírodního parku Žitavské hory. Pod krčmou je ve starém Středním mlýně (Mittelmühle) ze 17. století malé vlastivědné muzeum.

Ve vsi je několik desítek úžasných domů s podstávkami a mnohdy i hrázděnými patry či roubenými zdmi, zde na hranici se tak doslova prolínají historické české a lužické stavební styly lidových objektů. V některých waltersdorfských chalupách jsou dnes stylové šenky (mezi nejznámější patři Quirle Häusl, Sonnenbergbaude či Butterbergschänke).

Lužice; nejvyšší bod Žitavských hor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.