Vývoj nanovláken k zachycování vody ze vzduchu inspirovala pavoučí síť. Projekt může změnit i klima měst

2. březen 2023

Student Technické univerzity v Liberci Jan Koníček se svým týmem vymýšlí stavby, které zachytí vzdušnou vlhkost. Inspirací mu byla pavučina největšího tuzemského pavouka pokoutníka.

Jan Koníček je autorem nápadu

„V roce 2018, kdy bylo jedno z největších such, jsem byl v lese, a ten les byl naprosto suchý. A jediné místo, kde byla kapka vody, byla pavoučí síť. (Pavouk) dokáže tu svou síť uplést způsobem, kdy kapka je schopná vydržet, déle, než v okolí,“ popsal, co ho k projektu, který má pomocí nanovláken zadržovat vzdušnou vlhkost, inspirovalo student Fakulty umění a architektury TUL Jan Koníček.

Jeho tým pracuje na nanovlákenných materiálech, které budou v budoucnu jako samostatné objekty nebo předsazené fasády jímat vodu ze vzduchu. Tu bude možné využít nebo s její pomocí měnit klima měst v horkých letních dnech.

Podle Pavla Pokorného z katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů se dají možnosti materiálů rozšířit. „Když jsou to nanonátěry s oxidem titaničitým, tak díky fotokatalytickému efektu to čistí vzduch. Takže my do těch vláken, které by primárně zachycovaly vlhkost, můžeme přidat i tyto látky. A když na takovouto fasádu na domě bude svítit slunce, bude to jednak zvlhčovat okolí a zároveň čistit vzduch,“ vysvětlil Pavel Pokorný.

Na liberecké univerzitě natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související