Výtvarná bomba v liberecké galerii! K vidění budou díla Picassa i Dalího

Originály obrazů Pabla Picassa, Salvátora Dalího, Alberta Giacomettiho a dalších světově proslulých umělců vybalují opatrně ze speciálních beden zaměstnanci Oblastní galerie v Liberci. V budově bývalých lázní instalují výjimečnou výstavu zapůjčenou od vídeňského sběratele Helmuta Klewana. Víc než sto šedesát obrazů, grafik a soch téměř šedesátky velikánů výtvarného umění v Evropě viděli jen návštěvníci muzea v německém Augsburgu a vídeňského Belvederu. Naposled se představí v Liberci.

„Na této výstavě jsou hodně známá jména,“ říká ředitel Oblastní galerie v Liberci a zároveň kurátor výstavy Jan Randáček a dodává: „Svým způsobem je to sen, jsou to velká jména evropského malířství.“ Vzácná umělecká díla do galerie přicestovala ve speciálních přepravkách, tzv. klimabednách. „Je to dřevěný obal na nejcennější umělecká díla. Vevnitř je vycpaný a vypolstrovaný, měl by udržet klima – teplotu a vlhkost,“ vysvětluje ředitel galerie.

V liberecké galerii budou k vidění díla Picassa i Dalího

„Těšíme se, tato výstava je obzvlášť zajímavá,“ říká Jaroslav Trojan, zaměstnanec galerie, který pomáhal s instalací výstavy obrazů výtvarných velikánů. „Výstava vznikla tak, že to byl osobní výběr pana Helmuta Klewana. Samozřejmě zasáhli kurátoři v Augsburku, kde výstava začínala. Ve sbírce jsou obrazy, které jsou možná provokativnější – budeme muset dát před vstup cedulku a upozornit návštěvníky, že tu jsou obrazy se sexuální tematikou. Musí se rozhodnout, zda se půjdou podívat, nebo ne,“ říká Randáček, který vkus a výběr Helmuta Klewana rozhodně obdivuje. „Myslím, že každému musí zaplesat srdce, protože ty věci jsou skutečně nádherné. Jsou nejenom cenné, ale i krásné,“ uzavírá ředitel galerie.

Ve sbírce jsou obrazy, které jsou možná provokativnější – budeme muset dát před vstup cedulku a upozornit návštěvníky, že tu jsou obrazy se sexuální tematikou

Expozici schází ještě sochy a plastiky. Ty z bezpečnostních důvodů galeristé dovezou až jako poslední. Vernisáž výstavy, kterou lze směle nazvat kulturní událostí letošního léta naplánovali v liberecké galerii na čtvrtek 13. července na 17:30. Vernisáže se zúčastní i majitel uměleckých děl, sběratel Helmut Klewan.

Výtvarná bomba v liberecké galerii! K vidění budou díla Picassa i Dalího
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio