Výstavba větrných elektráren ve Vítkově na Liberecku

6. srpen 2004
Pod kůži

Tentokrát půjdeme do Vítkova na Liberecku. Tam si totiž nepřejí, aby na kopcích, které osadu obklopují, stál doslova les větrných elektráren. Jak nám řekl předseda osadního výboru Miroslav Balcar, občany děsí představa 85 metrů vysokých stožárů s vrtulemi tvořících celý větrný park.

Miroslav Balcar: Najednou zde vyroste na základě samozřejmě ekonomických tlaků a prostě potencionálního zisku těch investorů něco, co ovlivní životní prostředí lidí, který po staletí tady žili s nějakou krajinou a ta se výrazným způsobem změní.

Prvních pět elektráren se už začala nad Vítkovem stavět. Na Lysém vrchu se už vesele bagruje a betonuje. A to na základě stavebního povolení, které bylo vydáno před sedmi lety. Tehdy ještě nemusel projít projekt schvalovacím řízením vlivu stavby na životní prostředí. Povolení vydal frýdlantský Stavební úřad. Jak ale připomíná Vladimír Jurek, který má na Vítkově farmu, osada patří paradoxně pod město Chrastavo, která si větrné elektrárny nepřeje.

Vladimír Jurek: Zajímavé na celé problematice je to, že o našem prostředí rozhoduje stavební úřad, který povolí tyto stavby na nejvzdálenějším okraji území. Čili jejich občanů, které oni zastupují, se to vlastně netýká a občané, který budou pod těmi větrnými elektrárnami žít, do to ho nemají co mluvit.

Milan Hanus: Mě na tom vadí to, že jsem o tom nebyl vůbec informován.

Stěžuje si Milan Hanus, který bydlí vzdušnou čarou půl kilometru od místa, kde se plánuje prvních 5 elektráren. Proto se hodlá obrátit na soud. Stěžují si i myslivci. Jeden z nich, Miloslav Pilař, vysvětluje proč.

Miloslav Pilař: Zvěř se těch elektráren bojí a potom v této lokalitě, pokud by tam bylo více elektráren, se zvěř nebude vyskytovat vůbec.

Filip Poříz připomíná příklad z Velké Británie, který viděl v televizi.

Filip Poříz: Jeden větrný park způsobil to, že se z okolí asi 37 kilometrů prostě vystěhovali lidi. Mihotání stínů, hluk, ničení krajinného rázu.

Petr Pávek, který nechal postavit v Jindřichovicích pod Smrkem první větrné elektrárny říká, že v tomto případě skončili viníci ve vězení, protože tam došlo k fatálním chybám při výstavbě elektráren. Podle něj ale valná většina větrníků funguje na světě i u nich v obci bez problémů. Stavba na Lysém vrchu, za kterou stojí společnost Větrná, kde není vůbec jasné, kdo je jejím vlastníkem, může ale podle něj negativně ovlivnit další záměry při budování obnovitelných zdrojů energie. Sám Petr Pávek plánuje postavit nad Vítkovem více než dvě desítky větrníků. Ale celý záměr se teprve bude odborně posuzovat a tak je nyní důležitější věnovat se tomu, co bude stát na Lysém vrchu.

Petr Pávek: Tam se přikláním více či méně na stranu těch nespokojenců a těch občanů, protože i pro mě, jako člověka, který se snaží větrnou energetiku pozitivně prosazovat, tak samozřejmě, že mě štve, když se objeví někde firma, která někam vtrhne s buldozerama, která navzdory tomu, že tam je vydané nějaké stavební povolení, tak se tváří velmi arogantně, nekomunikuje prostě s těma lidma v tom okolí, nenabídla žádné kompenzace ani obci, ani těm lidem.

Petr Pávek má pravdu. Firma se nebaví ani s občany, ani s novináři. Přesto jak to tak vypadá, nechtěná ekologická energie se tam vyrábět bude. Frýdlantský městský úřad totiž podle tajemníka Josefa Dřevínka neobjevil při místním šetření na stavbě žádné závady.

Josef Dřevínek: To znamená, že vše se dělá v mezích zákona, teda i podle stavebního povolení.

Vítkované sice ještě věří, že se jim podaří stavbu zastavit, ale Josef Dřevínek je skeptický. Podle něj budou mít možnost vyjádřit se ke stavbě více než dvou desítek dalších elektráren, které nad jejich obcí plánuje právě Petr Pávek.

Josef Dřevínek: My i nad rámec zákona chceme tedy po těch zkušenostech s touto kauzou oslovovat, i když nám to zákon nebude ukládat, i ty okolní obce, aby jako nedocházelo k nějakým pak disproporcím vzájemný tý spolupráci a nebo nahlížení na postup toho jednoho nebo druhého úřadu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu