Výstava Nespatříte hada v Lázních propojuje hudbu, Hrubínovy básně i obrazy Josefa Čapka

Sezónu roku 2017 zahájila liberecká Oblastní galerie multimediální výstavou nazvanou Nespatříte hada. V prosvětlené podbazénové hale si můžou návštěvníci současně prohlédnout známé pastely Josefa Čapka, které tvořil pro děti, poslechnout básně Františka Hrubína a Jana Skácela, kteří se Čapkovou tvorbou inspirovali, a taky si můžou vychutnat hudbu Miloslava Kabeláče. Autoři z Akademie věd České republiky si libereckou galerii pro instalaci sami vybrali.

„Ta výstava připomíná nějaké orchestřiště, kde by jednotlivá díla mohla být vnímána jako součást partitury. Uprostřed je dětská stolička, která tam vytváří místo pro dětského diváka, který je v roli dirigenta,“ popisuje Pavel Sterec, autor instalace.

Podle spoluautorky Pavly Machalíkové instalace velmi citlivě pracuje se všemi složkami. Těmi jsou pastely Josefa Čapka, básně Františka Hrubína a Jana Skácela s hudbou Miloslava Kabeláče – to vše s vazbou na dětský svět. Neobvyklý název výstavy Nespatříte hada je částí verše jedné z básní Jana Skácela. „Opravdu se podařilo umístit to v prostoru velmi zajímavým způsobem,“ říká Machalíková. A proč se obrátili právě na libereckou Galerii? „Poměrně přímočaře jsme se obrátili na Liberec, věděli jsme, že v budově zrekonstruovaných lázní je prostor na míru našeho projektu,“ vysvětluje spoluautorka.

Nahrané pásmo básní Jana Skácela a Františka Hrubína si návštěvníci výstavy mohou poslechnout z nahrávky členů Dismanova rozhlasového souboru. To baví hlavně děti

Ze zájmu o výstavní prostory liberecké galerie v bývalých městských lázních mají v Liberci radost, jak potvrzuje kurátorka výstavy Markéta Kroupová. „Myslím, že z toho vzešla skvělá spolupráce, jejímž výsledkem je netradiční instalace,“ uzavírá Kroupová.

Malá židlička symbolizuje na výstavě místo pro dětského diváka v roli dirigenta uprostřed orchestřiště výstavy
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio