Vysocká poliuka z červený řípy s křenovejma nokama

Ještě v dobách našich babiček byla polévka prakticky nejdůležitějším a někdy i jediným jídlem a tak si polévky zaslouží naši pozornost. S Vladimírou Jakouběvou si dnes vyzkoušíme poliuku z červený řípy s křenovejma nokama.

Ingredience
  • 1 středně velká červená řepa
  • 1 cibule
  • 2 větší brambory
  • 2–3 lžíce másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 dcl zakysané smetany
  • petrželka
Ingredience
  • Knedlíčky:
  • 2–5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu
  • 25 dkg tvarohu
  • 10 dkg krupice
  • 1 vajíčko
  • sůl

Červenou řepu a brambory nastrouháme na jemném struhadle. Část řepy si dáme stranou. V hrnci rozehřejeme máslo, necháme zesklovatět cibuli a přidáme nastrouhanou řepu a brambory. Směs lehce osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme po dobu 10 minut. Nastrouháme najemno křen, rozklepneme do něj vajíčko, vmícháme krupici, osolíme a přidáme tvaroh. Rukama těsto řádně prohněteme. Uvařenou polévku odstavíme z plamene, propasírujeme, vmícháme syrovou červenou řepu, několik lžic zakysané smetany a osolíme. Ruce si navlhčíme teplou vodou a z těsta tvarujeme malé knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě, při tom je odspodu opatrně promícháme. Knedlíčky jsou hotové, jakmile vyplavou. Do polévky je přidáváme až těsně před jídlem. Polévku můžeme dochutit petrželkou.