Vysocká poliuka z červený řípy s křenovejma nokama
Ještě v dobách našich babiček byla polévka prakticky nejdůležitějším a někdy i jediným jídlem a tak si polévky zaslouží naši pozornost. S Vladimírou Jakouběvou si dnes vyzkoušíme poliuku z červený řípy s křenovejma nokama.
- 1 středně velká červená řepa
- 1 cibule
- 2 větší brambory
- 2–3 lžíce másla
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 dcl zakysané smetany
- petrželka
- Knedlíčky:
- 2–5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu
- 25 dkg tvarohu
- 10 dkg krupice
- 1 vajíčko
- sůl
Červenou řepu a brambory nastrouháme na jemném struhadle. Část řepy si dáme stranou. V hrnci rozehřejeme máslo, necháme zesklovatět cibuli a přidáme nastrouhanou řepu a brambory. Směs lehce osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme po dobu 10 minut. Nastrouháme najemno křen, rozklepneme do něj vajíčko, vmícháme krupici, osolíme a přidáme tvaroh. Rukama těsto řádně prohněteme. Uvařenou polévku odstavíme z plamene, propasírujeme, vmícháme syrovou červenou řepu, několik lžic zakysané smetany a osolíme. Ruce si navlhčíme teplou vodou a z těsta tvarujeme malé knedlíčky, které zavaříme v osolené vodě, při tom je odspodu opatrně promícháme. Knedlíčky jsou hotové, jakmile vyplavou. Do polévky je přidáváme až těsně před jídlem. Polévku můžeme dochutit petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka