Vysocká nemocnice plánuje modernizaci za 60 milionů. Slíbenou dotaci ale stoplo ministerstvo

12. březen 2018

Ministerstvo zdravotnictví zastavilo už přislíbenou dotaci na modernizaci Ústavu chirugie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou, kde například zachránili ruku Petry Kvitové. Vedení krkonošského města a ředitelka nemocnice proto budou jednat s ministrem zdravotnictví v demisi. Chtějí mu vysvětlit, jaký efekt přinese modernizace a rozvoj nemocnice pacientům.

„My jsme měli pediatra, který se měl zabývat vývojovýma vadama. Jezdili jsme do Prahy, a jelikož jsme moc spokojení nebyli, proto jsme zvolili tuto kliniku, abychom pro syna udělali co nejvíc,“ řekl Českému rozhlasu Jan Budka, jehož syn má vážnou vrozenou vadu ruky. Při jeho operaci využili tamní lékaři poprvé v Česku speciální aparát, díky kterému bude chlapcova ruka plně funkční.

Na přístroj dostala nemocnice peníze od nadace. Na vlastní rozvoj teď potřebuje dotaci od státu. Městečko s malým rozpočtem na modernizaci peníze nemá. Nemocnice ale rozvoj i modernizaci potřebuje. Sjíždějí se do ní totiž pacienti z celé země, kteří u tamních lékařů vidí poslední záchranu pro své ruce.

„Protože ten náš ústav je naprosto výjimečným pracovištěm a má celorepublikovou spádovost,“ popsala situaci starostka Vysokého nad Jizerou Lucie Strnádková.

Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou

Aby nemocnice zkrátila čekací lhůty, chce víc operovat.

„V rekonstruovaném pavilonu bude vybudován nový zákrokový sál, který bude určen především pro jednodenní hospitalizaci, převazy dětí a podobně. Bude tam rozšířena také rehabilitace, protože využíváme nyní nové, moderní rehabilitační přístroje a metody. A ty už se nám do stávající rehabilitace nevejdou,“ vysvětlila ředitelka vysocké nemocnice Marcela Škodová.

Ve Vysokém má také vyrůst nový pavilon s 24 pokoji. Každý bude mít vlastní sociální zařízení.

„Zatím pacienti mají společná sociální zařízení na chodbách, což už není standardem, zvlášť když jsou tu pacienti po operacích,“ doplnila ředitelka nemocnice.  

Za minulého vedení ministerstva zdravotnictví dostalo město příslib, že potřebných 60 milionů korun na modernizaci nemocnice dostane. Zastavení dotace ve chvíli, kdy se mělo začít stavět, bylo podle starostky Vysokého nad Jizerou šokující.

„My jsme vlastně registraci akce, jakožto řídící dokument celé té investiční akce, obdrželi 27. Prosince loňského roku,“ sdělila starostka Lucie Strnádková.

Operace

„Nejprve je nezbytné ji posoudit z hlediska efektivity, což za předchozího vedení ministerstva nikdo neučinil,“ uvedla k zastavení dotace mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Jaký efekt bude mít rozšíření a modernizace nemocnice pro pacienty musí vedení města a nemocnice vysvětlit ministrovi zdravotnictví v demisi Adamovi Vojtěchovi zvoleného za hnutí ANO. 

V pondělí 12. března proběhla schůzka vedení města s ministrem přímo na ministerstvu zdravotnictví. Vyplynulo z ní, že nemocnice ve Vysokém nad Jizerou má šanci, že dostane 60 milionů korun na modernizaci. Ministr Vojtěch si během vládní návštěvy Libereckého kraje v úterý 13. března přijede Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie osobně prohlédnout.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související