Výroba mýdla je návyková, dejte si pozor, propadnete té vášni, směje se paní Mirka
Přírodní suroviny, fantazie a splněný sen jsou hlavní ingredience, které při výrobě mýdel používá Miroslava Priščáková z Liberce. Mýdla jí tak učarovala, že opustila jistotu stálého zaměstnání a založila Mirčinu mýdlárnu.
Jak vypadá mýdlo, ví asi každý. Málokdo ale ví, z čeho a jak se dělá, a že se dá dělat vlastně i doma, takříkajíc na koleně. Tak začínala mýdlárna, kterou v Liberci navštívil redaktor Jaroslav Hoření. Pro Miroslavu Priščákovou je mýdlárna splněným snem, kdy se z koníčku stala voňavá práce.
„Výroba mýdla je návyková, na to si dejte všichni pozor, jakmile začnete vyrábět mýdla, propadnete té vášni a uvidíte mýdla úplně všude. Začne vás to bavit tak, že ta mýdla musíte dělat furt…,“ směje se paní Mirka.
Z čeho se mýdla vyrábí a jaká jsou tajemství mýdlařů? Jaká je procedura výroby, než se mýdlo dostane do koupelny? Kolik odvahy to chtělo, dát se na podnikání? Poslechněte si reportáž z domácí mýdlárny.
Související
-
Mydlí celá rodina: Mýdlaření je návykové, soutěžíme o větší tržbu, smějí se manželé Priščákovi
Co stane, když smícháme kopřivový prášek, marocký jíl, rýžový protein a jojobový a mandlový olej? Nejen to Jakubovi Marvanovi prozradili Miroslava a Robert Priščákovi.
-
Začínala jsem s mastičkami a oleji. Mýdlo je ale náročnější, připouští mýdlařka z Českého ráje
Z dětské záliby v bylinkách a pozdějšího studia chemie se zrodil koníček ve vaření mýdla. A mýdlaření se pro Šárku Bredlerovou stalo prací a přitom zůstalo vášní.
-
Děda byl taky švec, byl jsem k tomu vedenej, říká turnovský „kouzelník“
Možná jste si mysleli, že ševci už existují jenom v pohádkách. Ale není tomu tak, redaktor Jaroslav Hoření navštívil ševcovskou dílnu v Turnově.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.