Výluky na Jablonecku a Českolipsku tento týden znepříjemní cestování vlakem

25. březen 2019 08:25

Na regionálních tratích se tento týden chystají dvě výluky. Podél železnice na Českolipsku a Jablonecku dělníci pokácí stromy a upraví zeleň.

Vlaky nepojedou mezi Novým Borem a Českou Lípou na Českolipsku a taky na Jablonecku v úseku Smržovka – Josefův Důl. Prvně zmíněná výluka potrvá tento týden každý den od půl deváté, říká za České dráhy Gabriela Novotná: „Od pondělí 25. března do pátku 29. března vždy v časech od osmi třiceti do patnácti třiceti.“

Místo vlaků pojedou autobusy. Ty zastaví v České Lípě, Novém Boru a Svoru před staniční budovou. Jinde ale budou zastávky na odlišných místech, než jsou lidé zvyklí. Platí taky jiné, výlukové jízdní řády.

Druhá výluka bude na Jablonecku, mezi Smržovkou a Josefovým Dolem vlaky nepojedou každý den ode dneška 25. března až do pátku 29. března. Výluka trvá od tři čtvrtě na osm do půl druhé odpoledne. Stejně jako na Českolipsku i tam nahradí vlaky autobusová doprava. Třeba v Antonínově nebudou autobusy zastavovat u železniční zastávky, ale u viaduktu pod schody.

Další větší omezení čekají cestující na Jablonecku od letošního září. To se nebudou jen kácet stromy, ale dělníci předělají kompletně celý úsek z Železného Brodu do Tanvaldu. Kromě nových kolejí opraví i mosty. Práce vyjdou na stovky milionů korun. Náklady bude hradit český stát prostřednictvím Správy železniční dopravní cesty.

autor: Jan Charvát
Spustit audio